Počeo Svjetski ekonomski forum u Davosu

Ne nedostaje hitnih pitanja za rješavanje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom alpskom gradiću.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski javio se putem videoveze iz Kijeva (Reuters)

Svjetski ekonomski forum u švicarskom alpskom gradiću Davosu počeo je nakon dvogodišnje pauze, jer je pandemija korona virusa sprečavala političke i poslovne lidere, stručnjake i aktiviste da se okupe.

Forum je otvoren obraćanjem ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se javio putem videoveze iz Kijeva, dok su u sali u Davosu biti ministar vanjskih poslova Ukrajine i značajna delegacija drugih najviših ukrajinskih zvaničnika.

Zelenski je pozvao na “maksimalne” sankcije protiv Rusije, poručivši da one moraju da idu dalje da bi se zaustavila ruska agresija.

“Sankcije trebaju biti maksimalne tako da Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji hoće da vodi brutalni rat protiv svog susjeda jasno zna koje su neposredne posledice njegovog delovanja”, rekao je Zelenski.

Ne nedostaje hitnih pitanja za rješavanje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma: rastuće cijene hrane i goriva, ruska invazija na Ukrajinu, klimatske promjene, suša i nestašica hrane u Africi, nejednakost između bogatih i siromašnih, autokratski režimi i pandemija…

Ove sedmice će im se pridružiti lideri poput njemačkog kancelara Olafa Scholza, američkog izaslanika za klimu Johna Kerrya, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Layen.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, ruski poslovni i politički lideri ove godine nisu pozvani u Davos.

Podrška Ukrajini i sukobi s policijom

Predsjednik Foruma – međunarodne nevladine i lobističke organizacije, Borge Brende rekao je da će veliki broj izvršnih direktora i drugih poslovnih lidera razmotriti kako da privatni sektor podrži Ukrajinu “u situaciji u kojoj Rusija krši međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo i ne drži se Povelje Ujedinjenih naroda”.

Ne vjeruju svi da je Davos mjesto gdje se mogu naći rešenja.

Nekoliko desetaka antikapitalističkih demonstranata sukobilo se u petak s policijom u Cirihu, najvećem gradu u Švicarskoj, što je znak tinjajućeg antagonizma protiv ekonomskih elita koje ove grupe optužuju da stavljaju profit iznad ljudi.

Policija je upotrijebila gumene metke i biber sprej da rastjera masu sa nedozvoljenog skupa.

Dok će Ukrajina privući pažnju prvog dana sastanka, klimatska i ekološka pitanja bitće stalna tema, jer se forum bavi budućim izazovima koliko i sadašnjim.

Izvor: Agencije