London na listu sankcija stavio i tri ruske aviokompanije

Ograničenja podrazumijevaju zamrzavanje imovine tri kompanije – Aeroflota, Rossiya Airlinesa i Ural Airlinesa.

Aeroflot ne pruža samo usluge ruskoj vladi, već je i važan izvor prihoda za Kremlj, tvrdi britanska vlada (EPA)

Velika Britanija je na svoju listu sankcija uvrstila ruske aviokompanije Aeroflot, Rossiya Airlines i Ural Airlines, prenosi Tanjug.

Prema ažuriranoj verziji dokumenta, objavljenoj na stranicama britanske vlade, ograničenja podrazumijevaju zamrzavanje imovine te tri kompanije.

“Aeroflot, najveća ruska aviokompanija i jedna od 20 najvećih na svijetu, u većinskom je vlasništvu ruske države i posluje u sektoru transporta, što je od strateškog značaja za rusku vladu”, navodi se u dokumentu. Prema istom izvoru, Aeroflot ne pruža samo usluge ruskoj vladi, već je i važan izvor prihoda za Kremlj.

Rusija spriječena da unovči 50 miliona funti za ‘slotove’

Primjena sankcija protiv Ural Airlinesa obrazložena je i činjenicom da ta kompanija posluje u sektoru transporta koji je od strateškog značaja za Rusku Federaciju.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije navodi da, zahvaljujući novim ograničenjima Aeroflot, Ural Airlines i Rossiya Airlines sada neće moći prodati svoje neiskorištene, unosne slotove za slijetanje na britanskim aerodromima, čime je Rusija spriječena da unovči procijenjenih 50 miliona funti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada