Istraživanje: Inflacija važan motiv za kupovinu kriptovaluta

Istraživanje američke berze kriptovaluta pokazalo je da su ispitanici u zemljama čije su valute oslabile prema dolaru više nego pet puta skloniji kupiti ih kako bi se zaštitili od inflacije.

U ovoj godini bitcoinom se trguje u rasponu od 34.000 do 44.000 dolara (EPA)

Kriptovalute su u 2021. godini bile široko prihvaćene u Brazilu i Indoneziji, čiji građani traže zaštitu od inflacije u razdoblju naglog pada vrijednosti domaće valute, prema istraživanju američke burze kriptovaluta Gemini.

Prošla godina bila je uspješna za kriptovalute, pokazalo je istraživanje, istaknuvši među glavnim motorima potražnje inflaciju u zemljama čije su valute izgubile na vrijednosti.

Gemini je anketirao gotovo 30.000 ljudi u 20 zemalja u razdoblju od novembra 2021. do februara ove godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Brazil i Indonezija prednjače u svijetu po usvajanju kriptovaluta, sa 41 posto vlasnika među ispitanicima.

Poređenja radi, njihov udio u SAD-u iznosi 20 posto, a u Velikoj Britaniji 18 posto, pokazalo je istraživanje.

U Evropi je samo 17 posto ispitanika navelo da su u 2021. godini bili vlasnici digitalne imovine, a samo sedam posto onih koji je trenutno ne posjeduju reklo je da je u određenom trenutku namjerava kupiti.

Kako se zaštititi od inflacije

Anketa je pokazala da su ispitanici u zemljama čije su valute oslabile prema dolaru više nego pet puta skloniji kupiti ih kako bi se zaštitili od inflacije.

U SAD-u i Evropi samo 16 posto ispitanika smatra da kriptovalute štite od inflacije, u poređenju sa 64 posto njih u Indoneziji i Indiji.

Indijska rupija oslabila je prema dolaru 17,5 posto u posljednjih pet godina, dok je indonezijska rupija između 2011. i 2020. godine potonula 50 posto.

Gemini je otkrio da je prošle godine 79 posto vlasnika kupovalo digitalnu imovinu zbog njenog dugoročnog investicijskog potencijala.

Najpopularnija kriptovaluta bitcoin dosegnula je u novembru najviši nivo od kako se njome počelo trgovati, premašivši 69.000 dolara, čime je vrijednost njenog tržišta dosegnula 3.000 milijardi dolara, prema CoinGeckou.

U ovoj godini bitcoinom se trguje u rasponu od 34.000 do 44.000 dolara.

Izvor: Agencije