Ukrajina lobira za prebacivanje isporuke plina sa Sjevernog toka na svoj plinovod

Prebacivanje isporuka natjeralo bi Moskvu da plaća više tranzitnih naknada koje bi mogle pomoći ukrajinskoj odbrani u ratu i u međuvremenu odvratiti Rusiju od oštećenja ukrajinskih plinovoda.

Ukrajinski plinovodni sistem ima slobodni kapacitet od najmanje 100 milijardi kubnih metara i mogao bi lako apsorbirati protok kroz 'Sjeverni tok 1' (Reuters)

Ukrajina pokušava uvjeriti zapadne saveznike da dio ruskih isporuka prirodnog plina prebace iz plinovoda “Sjeverni tok 1” na ukrajinski plinovod, prenosi Fena.

Kako su ukrajinski energetski dužnosnici rekli Reutersu, to bi Moskvu natjeralo da plaća više tranzitnih naknada koje bi mogle pomoći ukrajinskoj odbrani u ratu i odvratiti Rusiju od oštećenja ukrajinskih plinovoda u međuvremenu.

“Predstavnici ukrajinskog operatera plinovoda i plinske kompanije Naftogaz proveli su sedam dana u Washingtonu na sastanku s dužnosnicima administracije SAD-a i kongresmenima kako bi ih pozvali da uvjere Njemačku i druge evropske saveznike da usvoje taj plan”, rečeno je.

Rusija trenutno prenosi 55 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje u Njemačku preko “Sjevernog toka 1”. Premješta još 40 milijardi kubika u Evropu kroz ukrajinski plinski transportni sistem.

Projekt ‘Sjeverni tok 2’ zaustavljen na početku invazije

Ukrajinski plinovodni sistem ima slobodni kapacitet od najmanje 100 milijardi kubnih metara i mogao bi lako apsorbirati protok kroz “Sjeverni tok 1”.

Ukrajinski dužnosnici predložili su da se 40 posto kapaciteta “Sjevernog toka 1” odmah preusmjeri na ukrajinski plinovod, postepeno povećavajući na 100 posto do aprila 2023. godine. To bi državama Evropske unije dalo vremena za stvaranje zimskih zaliha i diversifikaciju.

Kao što je navedeno, Njemačka je već zaustavila ruski plinski projekt “Sjeverni tok 2”, koji je zamišljen da udvostruči isporuke plina u Njemačku, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koja je počela u februaru.

Projekt vrijedan 11 milijardi dolara završen je krajem prošle godine, ali nikada nije počeo s radom, prenosi agencija Ukrinform.

Izvor: Agencije