Visa, Mastercard i American Express obustavili transakcije u Rusiji

Kartice Vise i Mastercarda izdane u Rusiji više se neće prihvaćati u inostranstvu, a kartice izdane izvan Rusije u njoj više neće raditi, objavile su dvije američke kartične kuće.

Visa, Mastercard i American Express već su poduzeli mjere kojima sprečavaju sankcionirane ruske banke da se služe njihovom poslovnom mrežom (Reuters)

Divovi globalnog kartičnog poslovanja Visa i Mastercard obustavljaju transakcije u Rusiji, što je posljedica njene invazije na Ukrajinu, javlja AFP.

“Zbog nezabilježenog karaktera postojećeg sukoba i nesigurne ekonomske situacije, odlučili smo obustaviti naše usluge u Rusiji”, objavio je Mastercard.

Suparnička Visa gotovo je istovremeno objavila da će “saradnji s klijentima i partnerima obustaviti sve transakcije putem Vise u predstojećim danima”, prenosi Hina.

“Prisiljeni smo odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu i neprihvatljive događaje kojima svjedočimo”, kazao je Al Kelly, izvršni direktor Vise.

Odgovor na rusku invaziju

Kartice Vise i Mastercarda izdane u Rusiji više se neće prihvaćati u inostranstvu, a kartice izdane izvan Rusije u njoj više neće raditi, objavile su dvije američke kartične kuće.

Kasnije u nedjelju i American Express je objavio da obustavlja svoje poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji, zbog “neopravdanog napada Rusije na narod Ukrajine”.

Visa, Mastercard i American Express već su poduzeli mjere kojima sprečavaju sankcionirane ruske banke da se služe njihovom poslovnom mrežom.

Nabrojene kompanije tako su se pridružile nizu brendova koji posljednjih dana napuštaju Rusiju zbog napada na Ukrajinu i uvedenih joj međunarodnih sankcija.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada