Jedna po jedna, velike kompanije obustavljaju poslovanje u Rusiji

Subjekti iz različitih sektora u Rusiji donijeli su odluke o suspenziji poslovanja – od tehnologije do automobilske industrije i energetike.

Velike kompanije pokušavaju izvršiti pritisak na rusku ekonomiju (EPA)

Velike kompanije iz različitih sektora širom svijeta najavljuju obustavu poslovanja u Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Tokom prošle sedmice, subjekti iz različitih sektora u Rusiji donijeli su odluke o suspenziji poslovanja – od tehnologije do automobilske industrije i energetike.

Uporedo sa sankcijama, posebno onih najvećih koje su uvele zemlje članice Evropske unije i SAD-a, velike kompanije takvim djelovanjem pokušavaju izvršiti pritisak na rusku ekonomiju, prenosi Anadolija.

Tehnologija

Tehnološki gigant Apple sa sjedištem u SAD-u zaustavio je prodaju proizvoda u Rusiji, a ograničio je Apple Pay i druge usluge u toj zemlji.

“Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji pate zbog nasilja”, navodi se u saopćenju rukovodstva te kompanije.

Još jedna multinacionalna softverska kompanija Microsoft sa sjedištem u SAD-u najavila je obustavu prodaje i usluga svih novih proizvoda u Rusiji.

“Kao i ostatak svijeta, užasnuti smo, ljuti i tužni zbog slika i vijesti koje dolaze iz rata u Ukrajini i osuđujemo ovu neopravdanu, ničim izazvanu i nezakonitu invaziju Rusije”, poručili su iz Microsofta.

YouTube je također odlučio da blokira ruske državne medije, Russia Today i Sputnik, dok je Google blokirao preuzimanje njihovih mobilnih aplikacija.

Proizvođač računara Dell Technologies obustavio je prodaju u Rusiji, a i kompanija Oracle prekinula svoje poslovanje u toj zemlji.

Globalni provajderi kreditnih kartica Visa i MasterCard također su obustavili svoje poslovanje i odnose s Moskvom.

Platforma za online plaćanje PayPal obustavila je svoje usluge u Rusiji, navodeći da to čini zbog rata u Ukrajini.

Netflix je također prestao s radom i odgodio proizvodnju četiri ruske serije.

Avioindustrija

Kompanije Boeing i Airbus, sa sjedištem u SAD-u i Evropi, prestali su sa radom u Rusiji.

Airbus je u saopćenju naveo da razmatra i da li će njegov tehnički centar u Moskvi moći opsluživati lokalne kupce pod sankcijama Zapada.

Lufthansa Technik je prestala sa radom u Rusiji, a i Aercap, najveća svjetska charter kompanija, prekinula je veze sa ruskim aviokompanijama.

Evropska svemirska agencija također je prekinula odnose sa Rusijom.

Zbog obustave, program agencije ExoMars vjerovatno će biti odgođen. Svemirska letjelica Rosalind Franklin, izgrađena u Velikoj Britaniji, trebala je biti lansirana na ruskoj raketi.

Automobilska industrija

Njemački automobilski giganti Volkswagen i BMW zaustavili su lokalnu proizvodnju u Rusiji.

“Osuđujemo agresiju na Ukrajinu i pratimo razvoj događaja sa velikom zabrinutošću i užasnutošću”, poručili su iz BMW-a.

Volkswagen, koji je također zaustavio izvoz u tu zemlju, poručio je da u sjeni ruskog napada na Ukrajinu i posljedica koje su nastale, Upravni odbor Volkswagen AG odlučio je da do daljnjeg zaustavi proizvodnju vozila u Rusiji.

Audi, Seat, Scania, Škoda, Porsche i Volkswagen su svi dio Volkswagen grupacije.

Toyota, japanski proizvođač automobila, također je zaustavila svoje proizvodne operacije u Rusiji, navodeći da će radovi u fabrici u Sankt Peterburgu biti zaustavljeni do daljnjeg.

Toyotina fabrika u Sankt Peterburgu, od otvaranja 2007. godine, proizvodi oko 100.000 vozila godišnje.

Japanska Honda Motor Co. je također obustavila isporuke vozila i motocikala u Rusiju.

Daimler Truck, koji proizvodi oklopna vozila za rusku vojsku, prekinuo je sve komercijalne operacije u toj zemlji, uključujući i saradnju s najvećim ruskim proizvođačem kamiona i autobusa Kamazom.

Druge kompanije koje su najavile suspenzije rada u Rusiji su Volvo iz Švedske, Ford iz SAD-a, Mazda iz Japana, te Jaguar, Land Rover i Aston Martin iz Velike Britanije.

Harley-Davidson je također obustavio operacije i isporuke u Rusiji.

Tekstil, trgovina na malo

Mango, španski trgovac tekstilom, privremeno je obustavio prodaju u 120 ruskih prodavnica i obustavio izvoz u tu zemlju.

Sportski gigant Adidas prekinuo je partnerstvo sa ruskim Fudbalskim savezom zbog rata. Njemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom odjeće je dobavljač opreme za rusku fudbalsku reprezentaciju više od jedne decenije od početka njihovog partnerstva u septembru 2008.

Puma i Nike, dvije velike kompanije za sportsku odjeću, također su prestale sa radom i isporukom u Rusiji. Samo Puma ima 100 prodajnih mjesta u toj zemlji.

H&M, jedan od najvećih trgovaca tekstilom, obustavio je prodaju u Rusiji, a i Inditex, vlasnik brendova Zara, Bershka i Pull&Bear, obustavio je svoje usluge u Rusiji zatvaranjem svojih više od 500 prodavnica.

IKEA, švedski trgovac namještajem, također je zaustavio poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji zbog rata u Ukrajini.

Marks & Spencer je također prestao da isporučuje robu svojim franšiznim prodavnicama u Rusiji.

Energija

Britanski British Petroleum (BP) i Shell zaustavili su svoje poslovanje u Rusiji obustavivši svoje partnerske aktivnosti s ruskim firmama.

Upravni odbor Shella najavio je svoje planove za napuštanje zajedničkih ulaganja s Gazpromom i povezanim licima.

“Šokirani smo gubitkom života u Ukrajini, što se dešava kao rezultat besmislenog čina vojne agresije koji ugrožava evropsku sigurnost”, rekao je Ben van Beurden, izvršni direktor Shella.

Nakon pritiska britanske vlade, BP je najavio da će prodati svoj udio u Rosnjeftu, ruskoj državnoj naftnoj kompaniji.

“Ruski napad na Ukrajinu je akt agresije koji ima tragične posljedice u cijelom regionu”, rekao je Helge Lund, predsjednik BP-a.

Norveški energetski gigant Equinor pristao je da počne napuštati zajedničke poduhvate u Rusiji i zaustaviti nova ulaganja u toj zemlji.

“Svi smo duboko uznemireni invazijom na Ukrajinu, koja predstavlja strašan nazadak za svijet, i mislimo na sve one koji pate zbog te vojne akcije”, rekao je Anders Opedal, predsjednik i izvršni direktor Equinora.

Francuski Total Energies, američki ExxonMobil, italijanska energetska grupa Eni, njemački Siemens Energy, singapurska kompanija Trafigura i švicarski Glencore također su najavili obustavu svojih aktivnosti ili ulaganja u Rusiji.

Industrija

Sandvik, švedska inženjerska firma, prestala je sa radom u Rusiji, dok je Atlas grupa, švedski proizvođač industrijskih vozila i opreme, obustavila isporuke.

Finska inženjerska grupa Metso Outotec također je zaustavila isporuke u Rusiji.

Norsk Hydro, norveška kompanija koja posluje u sektoru aluminijuma i obnovljivih izvora energije, saopštila je da više neće poslovati sa ruskim proizvođačima i da će suspendovati postojeće ugovore.

Siemens, njemački industrijski gigant, također je prekinuo isporuke u Rusiju, ali će nastaviti lokalne usluge popravke i održavanja.

Transport

Američki FedEx i UPS obustavili su isporuke Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Najveća svjetska kompanija za dostavu kontejnera Maersk također je obustavila sve isporuke u i iz Rusije.

Deutsche Post je obustavio isporuke u Rusiju, a njemačka brodarska kompanija Hapag Lloyd obustavila je rezervacije.

MSC, drugi gigant distribucije kontejnera, također je zaustavio sve operacije isporuke tereta, s izuzetkom humanitarne pomoći i medicinskih potrepština.

Izvor: Agencije