Britanija osigurala finansijske garancije za brzu prugu između Ankare i Izmira

UK Export Finance izdat će garancije za zajam od 2,1 milijarde eura kojim će se finansirati gradnja 503 kilometra pruge za brze električne vozove.

Brza željeznička linija povezat će glavni grad Turske Ankaru i luku Izmir (EPA)

Britanija je saopćila da je osigurala garancije za kredit od 2,1 milijardu eura kojim će se finansirati gradnja brze željezničke linije između glavnog grada Turske Ankare i luke Izmir, osiguravši “ogromne” poslove za domaće proizvođače željezničke opreme.

Britanija je prošle godine bila domaćin konferencije o zaštiti klime COP26, a posao će pomoći Turskoj da dekarbonizira svoj saobraćajni sektor i ispuni obaveze smanjenja emisija stakleničkih plinova, objavilo je ministarstvo trgovine.

“Turska je ključan trgovinski partner Velike Britanije… Primjereno je što je najveći dogovor o gradnji civilne infrastrukture, koji garantuje UK Export Finance, snažno održiv”, objavila predsjednica Odbora za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva Anne-Marie Trevelyan.

Saradnja Velike Britanije i Turske

UK Export Finance (UKEF) izdat će, kako navodi Reuters, garancije za zajam od 2,1 milijarde eura kojim će se finansirati gradnja 503 kilometra pruge za brze električne vozove, saopćilo je ministarstvo.

Britanska agencija uvjetovala je podršku “ogromnim, deveteroznamenkastim ugovorima koji će biti dodijeljeni britanskim dobavljačima željezničke opreme”.

Glavni su kreditori projekta Credit Suisse i Standard Chartered Bank.

Turski ministar finansija Nureddin Nebati rekao je da će kredit za gradnju pruge imati ‘zelenu’ strukturu.

“Jako nam je drago što surađujemo i imamo snažne dugogodišnje odnose s vladom Ujedinjenog Kraljevstva i nadamo se da ćemo dodatno ojačati našu saradnju”, naveo je Nebati u saopćenju.

Izvor: Agencije