MMF: Ruska invazija mogla bi povući Ukrajinu u razornu recesiju

MMF je upozorio da bi rat mogao imati šire posljedice, među kojima je i ugrožavanje globalne sigurnosti snabdjevanja hranom i prerade žitarica, što bi moglo povisiti cijene brašna.

Ukrajina bi minimalno mogla zabilježiti ekonomski pad od 10 posto u ovoj godini pod pretpostavkom brzog rješenja rata, navodi MMF (EPA)

Ukrajinska vlada još funkcionira, bankarski sistem je stabilan i otplata duga kratkoročno je realna, ali bi ruska invazija mogla povući Ukrajinu u razornu recesiju, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), prenosi Fena.

MMF je također ukazao da bi rat mogao imati šire posljedice, među kojima je i ugrožavanje globalne sigurnosti snabdjevanja hranom i prerade žitarica, što bi moglo povisiti cijene brašna.

“Ukrajina bi minimalno mogla zabilježiti ekonomski pad od 10 posto u ovoj godini pod pretpostavkom brzog rješenja rata”, navodi MMF u analizi ukrajinske ekonomije u kontekstu ruske invazije.

Fond je, međutim, upozorio na “masovnu neizvjesnost” koja prati njegove prognoze, i naglašava da će se, ukoliko se sukob produži, situacija pogoršati, prenosi AFP.

Guterresovo upozorenje

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poziva na prekid sukoba u Ukrajini te upozorava na “slom” globalnog prehrambenog sistema.

“Svijet mora reagirati kako bi spriječio nalet gladi i raspad globalnog prehrambenog sustava nakon ruske invazije na Ukrajinu”, poručio je Guterres.

Generalni sekretar upozorava kako rat riskira da izazove dalekosežne posljedice po globalno snabdjevanje hranom koje će imati razoran utjecaj na najsiromašnije, jer Ukrajina osigurava više od polovice zaliha pšenice Svjetskog programa za hranu.

“Ovaj rat ide daleko izvan Ukrajine. To je također napad na najranjivije ljude i zemlje svijeta”, rekao je Guterres.

Izvor: Agencije