Britanske kompanije za kibernetičku sigurnost ostvarile rekordna ulaganja

Više od 1.800 kompanija u sektoru kibernetičke sigurnosti ostvarilo je prošle godine prihod od 10,1 milijardu funta, veći za 14 posto nego u godini ranije.

Broj zaposlenih u kibernetičkom sektoru porastao je lani za 13 posto, uz otvorenih više od 6.000 novih radnih mjesta (Arhiva)

Britanske kompanije za kibernetičku sigurnost osigurale su u 2021. godini rekordna ulaganja u iznosu većem od milijardu funti (1,36 milijardi dolara), pokazao je godišnji izvještaj vlade, prenosi Hina.

Više od 1.800 kompanije u sektoru kibernetičke sigurnosti ostvarilo je lani prihod od 10,1 milijardu funta, veći za 14 posto nego u godini ranije, izvijestila je vlada.

Njegov doprinos britanskoj ekonomiji porastao je za trećinu u odnosu na 2020. godini, na oko 5,3 milijarde funti i najveći je otkada je vlada počela pratiti podatke.

Kompanije su sklopile i ukupno 84 investicijska aranžmana u rekordnom ukupnom iznosu od nešto više od milijardu funti.

Raste broj zaposlenih

Rekordna ulaganja pripisuju se interesu stranih ulagača za prilike za rast u segmentima poput mrežne sigurnosti i praćenja prijetnji.

Popis kompanija koje su dobile novu injekciju kapitala uključuje Immersive Labs sa sjedištem u Bristolu, koji je prikupio 53,5 milijuna funti, te kompaniju s londonskim sjedištem Tessian koja je pribavila više od 52 milijuna funti, objavila je vlada u Godišnjem izvještaju o kibernetičkom sektoru.

Broj zaposlenih u tom sektoru porastao je lani za 13 posto, uz otvorenih više od 6.000 novih radnih mjesta, čime se njihov ukupan broj popeo na 52.700, navodi vlada u izvještaju.

Izvor: Agencije