Prodaja COVID vakcina AstraZenece prošle godine 3,9 milijardi dolara

AstraZeneca predviđa veći prihod od prodaje za 2022. godinu, a podigla je i svoju godišnju dividendu prvi put u posljednjih 10 godina.

Prihodi AstraZenece su u posljednjem lanjskom tromjesečju uzletjeli za 63 procenta na 12,01 milijardu dolara (EPA)

Vakcina protiv COVID-19 bila je drugi najprodavaniji proizvod AstraZenece prošle godine, sa iznosom od 3,9 milijardi američkih dolara, poslije lijeka protiv raka pluća Tagrisso koji je donio prihod veći od pet milijardi dolara, objavila je danas anglo-švedska farmaceutska kompanija, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Lijek za antitijela

AstraZeneca predviđa veći prihod od prodaje za 2022. godinu, a podigla je i svoju godišnju dividendu prvi put u posljednjih 10 godina pošto je njen profit u četvrtom kvartalu 2021. nadmašio očekivanja, ali je upozorila da će rast prodaje njenih proizvoda protiv COVID-19 opasti.

Prihodi AstraZenece su u posljednjem lanjskom tromjesečju uzletjeli za 63 procenta na 12,01 milijardu dolara, po fiksnom kursu dolara, naspram očekivanih 10,79 milijardi dolara, koliko su predviđali analitičari.

Prema saopćenju kompanije, očekuje se kako će prodaja vakcine protiv COVID-a ove godine pasti između najnižeg i srednjeg nivoa u rasponu koji ide do 20 procenata, i da će bruto profitna marža od tog proizvoda biti ispod prosjeka kompanije.

Očekivani pad prodaje korona vakcine će vjerovatno biti tek djelimično nadoknađen rastom prodaje lijeka za antitela, Evusheld, dodaje se u saopćenju.

Nove terapije protiv raka

Ukupna prodaja svih proizvoda AstraZenece skočila je prošle godine za 38 posto na 37,42 milijarde dolara, obračunato po fiksnom kursu.

Za 2022. godinu, analitičari trenutno prognoziraju zaradu po akciji od 6,68 dolara i prodaju od 42,73 milijarde dolara, prema anketi Refinitiva.

Iz kompanije su poručili da će zemljama sa niskim prihodima nastaviti isporučivati korona vakcinu na neprofitnoj osnovi, te kako su formirali posebnu organizacionu jedinicu čija će aktivnost biti fokusirana na napore za borbru protiv korona virusa i drugih respiratornih infekcija.

Ova kompanija, koju analitičari vide kao jednog od najbrže rastućih velikih proizvođača lijekova, uglavnom zahvaljujući novim terapijama protiv raka, također je saopštila da će povećati godišnju dividendu za 10 centi na 2,90 dolara, prvi put u deceniji.

Izvor: Agencije