Mađarska ukinula limit na cijene goriva

Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 1,16 eura po litri.

Panična kupovina dovela je do nestašice i jedino je rješenje veći uvoz, naveli su iz MOL-a (Reuters - Ilustracija)

Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL, prenosi Hina.

MOL je prethodno upozorio na kritičnu situaciju u opskrbi gorivom u Mađarskoj zbog naglog rasta potražnje. Panična kupovina dovela je do nestašice i jedino je rješenje veći uvoz, dodali su iz MOL-a.

Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 eura) po litri, tumači Reuters. No, ograničenje je ukinuto tri sedmice prije planiranog roka.

Strah od rasta inflacije

Vlada je bila prisiljena odmah ukinuti ograničenje, na MOL-ovu preporuku, izjavio je šef ureda mađarskog premijera Gergely Gulyas na briefingu koji je održao zajedno s predsjedateljem i izvršnim direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem.

„Nismo više mogli čekati, jer samo tako možemo osigurati opskrbu”, rekao je Gulyas.

Ukidanje limita cijena potaknut će inflaciju, dodao je, ne navodeći konkretnu procjenu. U oktobru je premašila 21 posto, napominje Reuters.

Orban: Dogodilo se ono čega smo i bojali

Premijer Viktor Orban ustvrdio je na Facebook profilu da su sankcije na rusku naftu utjecale na cijene goriva u cijeloj Evropi.

“Proteklih su dana na snagu stupile briselske naftne sankcije (na uvoz iz Rusije – op. ur.) i dogodilo se ono čega smo se i bojali”, napisao je Orban na Facebooku.

To znači da su sankcionirane cijene benzina u cijeloj Evropi, tvrdi Orban. Prema njegovim riječima, MOL će ostvarivati ekstraprofit koji će preusmjeriti u državni budžet.

Izvor: Agencije