Cijene nafte pale na 92 dolara, trgovce brine Kina

Trgovce je u ponedjeljak uznemirio novi val zaraze COVID-om 19 u Kini, koji je potopio nadu da će najveći uvoznik nafte u svijetu u kratkom roku ukinuti sva koronaograničenja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u ponedjeljak snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2022, peti put od aprila, ističući COVID-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim ekonomijama (Reuters)

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 92 dolara zbog novog vala zaraze COVID-om 19 u Kini koji je iznova potaknuo zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 1,08 dolara niža nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 92,06 dolara. Jučerašnju trgovinu zaključila je u minusu 2,85 dolara, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se u utorak trgovalo po 1,13 dolara nižoj cijeni, od 84,74 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,09 dolara.

Trgovce je u ponedjeljak uznemirio novi val zaraze COVID-om 19 u Kini, koji je potopio nadu da će najveći uvoznik nafte u svijetu u kratkom roku ukinuti sva koronaograničenja i utrti put oporavku potražnje za energijom.

Broj slučajeva zaraze snažno je porastao prošlog vikenda , a u ponedjeljak Peking i drugi veliki gradovi izvijestili su o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

“Rast broja novih slučajeva COVID-a u Pekingu i drugim gradovima poslužio nam je kao podsjetnik da ne treba tako skoro očekivati promjenu u putanji rasta ekonomije i potražnje za naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Rast broja zaraženih

U utorak broj zaraženih dodatno je porastao, uključujući i glavni grad Peking, a odvojeni su podaci pokazali sporiji rast aktivnosti u kineskoj industriji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u ponedjeljak snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2022, peti put od aprila, ističući COVID-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim ekonomijama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je pak prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsjetila da 5. decembra na snagu stupa embargo EU-a na uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamjenu za gotovo 1,1 milion barela nafte dnevno, naglasili su.

U 2023. rast potražnje trebali bi zakočiti nepovoljni ekonomski trendovi, dodali su.

Značajniji pad cijena nafte zakočile su u utorak procjene da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale za gotovo 300.000 barela, prema anketi koju je ponedjeljak objavio Reuters. Američki institut za naftu (API) objavit će podatke tokom dana, a vlada u srijedu.

OPEC je u ponedjeljak odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 39 centi, na 94,92 dolara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada