BMW ulaže 1,4 milijarde dolara u proizvodnju baterija u Kini

BMW Brilliance Automotiv (BBA) će proširiti kapacitet proizvodnje baterija u svojoj proizvodnoj bazi u Shenyangu na sjeveroistoku Kine.

Shenyang je najveća proizvodna baza BMW grupe u svijetu, a ukupan broj zaposlenih grupe u Kini premašio je 28.000 (Reuters)

Zajedničko preduzeće BMW grupe u Kini, BMW Brilliance Automotive Ltd. (BBA), uložit će 10 milijardi juana (gotovo 1,4 milijarde američkih dolara) u novi projekt proizvodnje baterija u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Liaoning.

Svečanost povodom potpisivanja projekta održana je u Shenyangu, glavnom gradu Liaoninga, prenosi Beta agenciju Xinhua.

Potpisanim ugovorom BBA će proširiti kapacitet proizvodnje baterija u svojoj proizvodnoj bazi u Shenyangu.

‘Gradnja mostova’

“Potpisivanje investicionog sporazuma ne samo da pokazuje naše povjerenje u dugoročne perspektive kineskog tržišta, već i naglašava naše čvrsto uvjerenje da će poslovne veze nastaviti da grade mostove između Kine i Njemačke”, rekao je Jochen Goller, čelnik kompanije BMW Kina.

Franz Decker, čelnik BBA, također je primijetio da je investicija “ključni sljedeći korak” u BMW-ovoj strategiji e-mobilnosti u Kini.

Nova investicija prati fazu opsežne nadogradnje u BMW proizvodnoj bazi u Shenyangu, uključujući otvaranje fabrike vrijedne 15 milijardi juana (2,2 milijarde dolara) u junu.

Shenyang je najveća proizvodna baza BMW grupe u svijetu. Ukupan broj zaposlenih BMW grupe u Kini premašio je 28.000.

Izvor: Agencije