Inflacija u Bosni i Hercegovini porasla na 17,3 posto

Prosječan rast cijena zabilježen je u gotovo svim odjeljcima, osim odjeće i obuće, objavila je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su za godinu dana skuplji za 26,2 posto (Arhiva)

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u septembru su porasle 17,3 posto u odnosu na septembar prošle godine, dok su u odnosu na august u prosjeku više za 1,2 posto, javlja Fena.

Prosječan rast cijena zabilježen je u gotovo svim odjeljcima, osim odjeće i obuće, objavila je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su za godinu dana skuplji za 26,2 posto, alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, stanovanje i režijski izdaci za 20 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 10,9 posto, zdravstvo za 1,7 posto, prijevoz 28,2 posto, komunikacije za 1,4 posto, rekreacija i kultura za 10,6 posto, obrazovanje za 1,6 posto, usluge restorana i hotela za 12,4 posto, te ostala dobra i usluge za 7,6 posto. Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 6,3 posto.

Kad su poskupljenja u odnosu na august u pitanju, hrana i bezalkoholna pića poskupili za 1,6 posto, odjeća i obuća za 4,5 posto, stanovanje i režijski izdaci za 2,6 posto, namještaj i kućanski uređaji za 0,3 posto, zdravstvo za 0,3 posto, prijevoz za 0,1 posto, komunikacije za 0,5 posto, rekreacija i kultura za jedan posto, obrazovanje za 0,7 posto, restorani i hoteli za 0,6 posto, te ostala dobra i usluge za 0,3 posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada