Qatar Airways od Airbusa traži više od 600 miliona dolara

Zaljevski avioprijevoznik tvrdi da je prizemljio 21 avion A350 zbog površinskih nedostataka.

Qatar Airways tvrdi da mu je nacionalni regulator zabranio korištenje 21 od 53 aviona A350 (AP)

Qatar Airways potražuje više od 600 miliona dolara na ime kompenzacije od Airbusa zbog površinskih nedostataka na avionima A350, prema sudskom dokumentu koji baca novo svjetlo na spor vrijedan četiri miliona dolara dnevno.

Zaljevski avioprijevoznik također zahtijeva od britanskih sudija da zabrane Airbusu, čije je sjedište u Francuskoj, isporuku ovih aviona dok se greška na dizajnu, kako je nazivaju, ne popravi, piše Reuters.

Dvije kompanije su u sporu već mjesecima zbog grešaka u koja spadaju oštećena boja, napuknuti prozorski okviri, zakovana područja i erozija zaštitnog sloja za gromove.

Airbus tvrdi da sigurnost nije ugrožena

Qatar Airways tvrdi da mu je nacionalni regulator zabranio korištenje 21 od 53 aviona A350 iz njegove flote nakon što su se nedostaci uočili, što je izazvalo spor sa Airbusom, koji, uprkos priznanju da se radi o tehničkom problemu, tvrdi da sigurnost aviona nije ugrožena.

Sada je došlo do sudskog spora pred sudom u Londonu, kojem je Qatar Airways u decembru tužio Airbus.

Aviokompanija traži 618 miliona dolara kompentacije zbog prizemljenja aviona, plus četiri miliona za svaki dan dok su oni van upotrebe.

Izvor: Agencije