Kina puni strateške rezerve iranskom naftom

Iran je četvrti u svijetu po potvrđenim rezervama nafte i uveliko se oslanja na prihode od njene prodaje, ali je zbog sankcija od 2018. ne smije izvoziti.

Kina je dosada iransku naftu uvozila potiho i pošiljke se nisu vidjele u službenim carinskim podacima jer su se kupci bojali posljedica (EPA)

Kina je proteklih nekoliko sedmica dodala gotovo četiri miliona barela iranske nafte u spremnike državnih rezervi u luci Zhanjiang, tvrde izvori i stručnjaci za praćenje isporuka brodova u Vortexa Analyticsu.

Iran je četvrti u svijetu po dokazanim rezervama nafte i uvelike se oslanja na prihode od njene prodaje, ali je zbog sankcija od 2018. ne smije izvoziti, prenosi Hina.

Kina je dosada iransku naftu uvozila potiho i pošiljke se nisu vidjele u službenim carinskim podacima jer su se kupci bojali posljedica. Kineska carina sada je izvijestila o uvozu iranske sirove nafte prvi put u godini dana.

Tako je u decembru Kina, prema podacima carinske uprave, uvezla 260.312 tona (1,9 miliona barela) iranske sirove nafte, dvostruko više nego na kraju 2020.

Obuzdavanje visokih cijena nafte

Pošiljka je, prema tvrdnjama visokog trgovačkog izvora, upumpana u spremnike za državne rezerve u Zhanjiangu krajem decembra.

Slijedila je još jedna pošiljka sličnog obima koja je također iskrcana u Zhanjiangu, prema stručnjacima za praćenje brodskih isporuka iz Vortexa Analyticsa.

Kinesko punjenje strateških rezervi nafte vremenski se poklopilo s planiranim plasmanom na tržište nafte iz rezervi u rijetkom slučaju koordinacije sa SAD-om čiji je cilj obuzdavanje visokih cijena nafte na svjetskim tržištima.

Poznato je da kineske kompanije kupuju iransku naftu

Iransko ministarstvo za naftu nije bilo dostupno za komentare informacije o kineskoj kupovini nafte, ali visoki dužnosnik ministarstva rekao je za Reuters da su izvijestili javnost o naglom rastu izvoza nafte.

“Ne otkrivamo o kojim se zemljama radi zbog američkih sankcija, ali Kina spada među zemlje koje kupuju iransku naftu. To pokazuje da su sankcije postale neefikasne”, ustvrdio je.

Kineska nacionalna uprava za hranu i strateške rezerve nije odmah bila dostupna za komentare.

Američko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je u odgovoru da američke sankcije ostaju na snazi ​​i da će se provoditi, iako Washington drži da je diplomatija najbolji način za rješavanje tog problema.

“Poznato nam je da kineske kompanije kupuju iransku naftu. Koristili smo naša tijela za sankcije kako bismo odgovorili na izbjegavanje sankcija Iranu, uključujući i one koje posluju s Kinom, i činit ćemo to i dalje, bude li potrebno”, priopćio je glasnogovornik ministarstva koji je želio ostati anoniman.

“No, s Kinezima diplomatski razgovaramo o tom problemu u sklopu našeg dijaloga o politici prema Iranu i smatramo, načelno, da je to efikasniji put za rješavanje naših prigovora”, dodao je glasnogovornik.

Izvor: Agencije