Kineska ekonomija porasla za 8,1 posto u prošloj godini

Druga ekonomija svijeta snažno se oporavila na početku prošle godine od posljedica pandemijske krize koja je zakočila tempo rasta u 2020. na samo 2,2 posto.

Kineska vlada je za 2021. zacrtala stopu rasta iznad šest posto, ali su privredne aktivnosti nadmašile očekivanja (EPA)

Kineska ekonomija porasla je u 2021. godini za 8,1 posto, puno snažnije no što je vlada planirala, ali aktivnosti su blago posustale na kraju godine zbog mjera suzbijanja novog vala COVID-a 19 koje su zakočile potrošnju, javlja Reuters.

Druga ekonomija svijeta snažno se oporavila na početku prošle godine od posljedica pandemijske krize koja je zakočila tempo rasta u 2020. na samo 2,2 posto, prema revidiranim podacima.

Vlada je za 2021. zacrtala stopu rasta iznad šest posto, a aktivnosti su nadmašile očekivanja i do trećeg tromjesečja dosegle su stopu rasta od 4,9 posto u odnosu na godinu ranije. U cijeloj 2021. godini kineska ekonomija je porasla najsnažnije od 2011. godine.

U posljednja tri mjeseca stopa rasta kliznula je na četiri posto, odražavajući stroga ograničenja kojima je Peking nastojao suzbiti ponovno širenje koronavirusa. Mjere su pogodile potrošnju, a kraj godine obilježilo je i veliko poskupljenje energenata.

Veća podrška ekonomiji

U decembru je promet u maloprodaji porastao samo 1,7 posto u odnosu na godinu ranije, što je najslabije od augusta 2020.

Industrijska proizvodnja uspješno se nosila s teškim okruženjem i uvećana je 4,3 posto na kraju godine, nakon 3,8-postotnog rasta u novembru.

Na kvartalnom nivou, BDP je u periodu od oktobra do decembra porastao 1,6 posto, signaliziravši ubrzanje aktivnosti u poređenju sa trećim kvartalom kada su aktivnosti porasle samo 0,7 posto.

Kineski čelnici obećali su veću podršku ekonomiji koja se suočava s višestrukim preprekama u 2022.  godini. U međuvremenu je centralna banka snizila kamate na srednjoročne zajmove prvi put od aprila 2020. godine.

Izvor: Agencije