Bitcoin pao 10 posto nakon uvođenja u platni promet u El Salvadoru

Kao dio novog zakona, kompanije u El Salvadoru će morati prihvatiti bitcoin za robu i usluge, iako će trgovci koji tehnološki nisu u mogućnosti prihvatiti bitcoin – biti izuzeti.

Bitcoin je na jutarnjem trgovanju pao za čak 16 posto spustivši se ispod nivoa od 43.000 dolara, nakon čega je tokom dana blago smanjio minus na oko 9,5 posto i trgovao se na 46.892,04 dolara (Reuters)

Cijena bitcoina je dramatično pala u utorak kada je El Salvador usvojio najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji kao zakonsko sredstvo plaćanja, postavši prva zemlja u svijetu koja je to učinila.

Bitcoin je na jutarnjem trgovanju pao za čak 16 posto spustivši se ispod nivoa od 43.000 dolara, nakon čega je tokom dana blago smanjio minus na oko 9,5 posto i trgovao se na 46.892,04 dolara, prema podacima sa platforme Coin Metrics.

Ether je potonuo za 12 posto na 3.441,21 dolara, izvještava CNBC, prenosi Tanjug.

Na platfomama za trgovanje MicroStrategy i Coinbase takođe je registrovan pad cijene od oko 9,0, odnosno 4,0 posto. Korisnici Coinbasea su doživljavali u utorak ujutro odlaganje ili otkazivanje transakcija u “većoj mjeri”, objavila je ova kompanija na Twitteru, dodajući da su ti problemi riješeni do popodnevnih sati.

Slične probleme imali su i korisnici na kripto berzama Kraken i Gemini.

Plaćanje robe i usluga

El Salvador je na dan kada je uveo bitcoin kao zvanično sredstvo plaćanja privremeno onemogućio korištenje državne aplikacije digitalnog novčanika Chivo, kako bi povećao kapacitet servera, što je sprječavalo nove korisnike da ga instaliraju, objavio je salvadorski predsjednik Nayib Bukele u jednom tvitu.

„Na bilo koji podatak koji korisnici pokušaju da unesu u ovom trenutku sistem će odgovoriti porukom ”error”“, naveo je on. “Ovo je relativno jednostavan problem, ali se ne može riješiti dok je sistem povezan.”

Tržišno djelovanje nije iznenađujuće, rekla je Leah Wald, izvršna direktorica Valkyrie Investments, za CNBC.

“Kada je ovaj potez prvi put najavljen, nije imao ni približno toliko veliki utjecaj na cijenu kao što su neki mogli očekivati da bi mogao, vjerovatno zato što El Salvador ima manje stanovnika od New Yorka, ali i zato što nije bilo puno detalja i ljudi su bili na oprezu o tome kako će se to provesti”, rekla je za CNBC, napominjući da veliki dio Salvadora živi u siromaštvu i nema pristup internetu ili pametnom telefonu koji je potreban za učešće u bitcoin mreži. “Zbog naknada za transakcije, vremena obrade i drugih prepreka ovo se više čini kao beta test, nego kao rješenje mnogih problema koji muče siromašne stanovnike ove zemlje”, dodala je Wald.

Kao dio novog zakona, kompanije će morati prihvatiti bitcoin za robu i usluge, iako će trgovci, koji tehnološki nisu u mogućnosti prihvatiti bitcoin, biti izuzeti. Vlada je instalirala 200 bankomata za bitcoin u El Salvadoru. Takođe je kupila 400 bitcoina u vrijednosti od oko 20 miliona dolara i unaprijed ‘ubacuje’ 30 dolara u Chivo novčanike svakom stanovniku El Salvadora koji se registruje.

Izvor: Agencije