El Salvador

Pripadnicima snaga sigurnosti u El Salvadoru dozvoljeno je koristiti ubojitu silu protiv članova bandi, zbog intenziviranja nasilja od izbijanja epidemije. U zatvorima je uvedeno vanredno stanje – zabranjene su posjete, kažnjenici ne smiju napuštati ćelije, a mnogi su stavljeni u samice.

Published On 28 Apr 2020

Vlasti u El Salvadoru navode da je više od 6.000 osoba zaraženo virusom Zika.Sumnja se da bolest uzrokuje mikrocefaliju, stanje u kojem se djeca rađaju s nedovoljno razvijenom glavom i mozgom.Stanje je navelo vlade El Salvadora, Kolumbije i Jamajke na kontroverznu mjeru ženama se preporučuje da izbjegavaju trudnoću. 

Published On 31 Jan 2016

Al Jazeeri je odobren eksluzivni razgovor s vođama jednog od samoproglašenih eskadrona smrti u najopasnijoj zemlji na svijetu.  Deseci stanovnika El Salvadora svakodnevno ginu u ratovima rivalskih bandi.Zapovjednici eskadrona smrti kažu kako ubijaju pripadnike bandi jer vlada nije u stanju reagirati na odgovarajući način.

Published On 14 Jan 2016

Hiljade ljudi ubijene su u borbama protivničkih bandi, ali su dvije najveće – Mara Salva-truča i Bario 18, dogovorile primirje.

Published On 06 May 2012

El Salvador je godinama imao jednu od najviših stopa ubistava u svijetu. Prije nekoliko mjeseci, dvije najbrojnije ulične bande dogovorile su primirje. Vlasti kažu da je broj ubistava nakon toga opao za 50 posto.

Published On 06 May 2012