Američki sudac odbacuje moratorij na deložacije povezane s pandemijom

Čak 40 miliona Amerikanaca je tokom ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19 ostalo bez doma.

Američke vlasti pokušale su spriječiti val deložacija tokom pandemije COVID-19, jer su mnogi radnici ostali bez posla i nisu mogli platiti stanarinu (Reuters)

Savezni sudija je odbacio nacionalni moratorij na deložacije američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koje su značile sigurnost Amerikancima koji su teško pogođeni pandemijom korona virusa.

Američki okružni sudac Dabney Friedrich iz Washingtona rekao je u srijedu da je “običan jezik” saveznog zakona, koji je nazvan Zakon o javnom zdravstvu, a koji regulira odgovor na širenje zaraznih bolesti poput COVID-19, blokirao moratorij CDC-a.

Nacionalno udruženje nekretnina pozdravilo je odluku suca, rekavši da je bolje rješenje pomoći stanarima u plaćanju najma, poreza i komunalnih računa, piše Reuters.

“S osiguranom pomoći za najam, jačanjem ekonomije i padom stope nezaposlenosti, nije potrebno nastaviti sveobuhvatnu zabranu deložacije u cijeloj zemlji”, rekli su.

Američki Kongres je, kao dio zakona o pomoći za COVID-19 vrijednog 1,9 biliona dolara, osigurao 30 milijardi dolara za najam i pomoć u stanovanju ljudima kojima prijete deložacija ili gubitak domova.

Friedrichova odluka, na koju bi američka vlada mogla uložiti žalbu, pruža privremeno olakšanje stanodavcima koji se bore s delinkventnim stanarima i slobodnim mjestima. Moratorij bi trebao prestati važiti 30. juna.

CDC nije odmah odgovorio na zahtjev novinske agencije Reuters za komentar.

Neujednačena zaštita

Najmanje 43 države i Washington, DC, uvele su privremeno zaustavljanje deložacija tokom COVID-19 krize, iako je zaštita daleko od ujednačene.

Odvojeni moratorij na deložaciju i oduzimanje imovine za stanovanje koje finansira američko Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja ističe 30. juna.

Moratorij CDC-a objavljen je prošlog septembra, tokom administracije Donalda Trumpa i produžavan je tri puta, posljednji put u martu ove godine tokom predsjedavanja Joe Bidena.

Obuhvatao je stanodavce koji su očekivali da će zaraditi manje od 99.000 dolara godišnje ili 198.999 američkih dolara za kolektivni smještaj, ili koji nisu prijavili prihod ili su primili stimulacije.

Oni koji iznajmljuju stanove moraju se zakleti da daju sve od sebe da izvrše djelimične isplate stanarine i da bi ih deložacije vjerovatno ostavile “bez krova nad glavom” ili bi ih natjerale u “zajedničke” stambene prostore.

Stanodavci i grupe za trgovinu nekretnina koje su na sudu osporile moratorij rekli su da CDC nema moć da nametne moratorij te da su im nezakonito oduzeli pravo da imaju posla s delinkventnim stanarima.

Podijeljenost sudova

Friedrich, kojeg je imenovao Trump, rekao je da “nema sumnje” da je Kongres namjeravao osnažiti CDC za borbu protiv COVID-19 nizom mjera, poput karantina, ali ne i moratorija.

“Sud prepoznaje da je pandemija COVID-19 ozbiljna kriza u javnom zdravstvu koja je predstavljala neviđene izazove službenicima u javnom zdravstvu i naciji u cjelini”, napisao je Friedrich.

“Pandemija je pokrenula teške političke odluke koje su imale ogromne posljedice u stvarnom svijetu. Moratorij na deložaciju u cijeloj zemlji jedna je od takvih odluka.”

Ostali sudovi podijeljeni su zbog moratorija, a neki su također utvrdili da je CDC prekoračio svoja ovlaštenja, iako niti jedan nije formalno blokirao njegovo izvršenje.

Prema Bijeloj kući, jedan od pet podstanara kasnio je sa najamninom od januara, dok su agencije UDS rekle da između 4 i 8,8 miliona odraslih zaostaje sa najamninom.

Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama reklo je Bidenovoj administraciji u januaru da je 40 miliona Amerikanaca zaostalo u najmu, sa 70 milijardi dolara propuštenih plaćanja do kraja 2020.

Izvor: Agencije