COVID-19 koštat će Austriju 175 milijardi eura

Analiza ukazuje kako će ova evropska zemlje, što znači kasnije od ostalih zemalja, ponovo dostići nivo od prije izbijanja krize.

Čak i 2024. će BDP biti za više od 20 milijardi eura manji nego što bi bio u svijetu bez korona virusa (EPA - Ilustracija)

Prošla godina ući će širom svijeta, a posebno u Austriji, u ekonomske knjige historije kao jedna od najtežih privrednih godina poslije Drugog svjetskog rata.

Prema analizi radne grupe Agenda Austria, gubitak u ovoj evropskoj državi za period od 2020. do 2024. godine iznosit će približno 140 milijardi eura, prenosi Tanjug, pozivajući se na austrijske medije.

Ako se u tu cifru uračunaju i sredstava koja je država “ubrizgavala“ kako bi stabilizirala ekonomiju, onda se radi o više od 175 milijardi eura.

“Gubici u odnosu na očekivanja od perioda prije korone su ogromni“, ističe Agenda Austria.

Posebno pogođeno tržište rada

Analiza ukazuje kako će Austrija tek 2022. godine, što znači kasnije od ostalih zemalja, ponovo dostići nivo od prije izbijanja krize.

Međutim, čak i 2024. godine će bruto društveni proizvod (BDP) biti za više od 20 milijardi eura manji nego što bi bio u svijetu bez korona virusa.

“Iako se nadamo da je okončanje zaključavanja početak procesa nadoknađivanja izgubljenog, kriza će i narednih godina utjecati na privredni rast i primanja. Posebno na tržištu rada bit će potrebno još više godina da se savlada kriza“, naglasio je ekonomista Agenda Austrije Hanno Lorenz.

Izvor: Agencije