MMF: Pandemija će i u 2021. podizati nivo globalnog duga

Prema predviđanju Međunarodnog monetarnog fonda, fiskalni deficiti u većini zemalja će se smanjiti te će opasti i deficiti u ekonomijama u usponu.

MMF i Svjetska banka održali su zajedničko proljetno zasjedanje (EPA)

Pandemija COVID-19 nastavit će podizati globalni javni dug 2021. godine, ali je veća potrošnja na ubrzanje vakcinacije najbrži način za početak normalizacije državnih finansija, saopćio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF je u svom izvještaju Fiskalni monitor za 2021. naveo da bi stavljanjem korona virusa pod kontrolu bržom vakcinacijom na globalnom nivou do 2025. godine priliv poreskih prihoda u razvijenim ekonomijama mogao povećati za više od 1.000 milijardi dolara.

Kada se isti scenario primijeni na ekonomske prognoze Fonda, globalni bruto domaći proizvod (GDP) bi se mogao povećati za 9.00 milijardi dolara u istom periodu, jer bi bilo ubrzano ponovno otvaranje firmi i zapošljavanje, ocjenjuje se u izvještaju MMF-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Vakcinacija će se, dakle, itekako isplatiti”, konstatira Fond.

Smanjenje fiskalnih deficita

MMF i Svjetska banka tokom virtuelnih sastanaka na ovosedmičnom zajedničkom proljetnom zasjedanju ohrabruju zemlje članice da nastave s fiskalnom podrškom svojim ekonomijama i ranjivim socijalnim grupama i firmama dok pandemija ne bude pod čvrstom kontrolom.

Fond je procijenio da je vlade širom svijeta, od početka pandemije do 17. marta ove godine, fiskalna podrška zbog korone koštala oko 16.000 milijardi dolara.

Taj iznos obuhvata 10.000 milijardi dolara veće potrošnje i propuštenih prihoda, kao i 6.000 milijardi dolara državnih zajmova, garancija i ubrizgavanja finansijskih “injekcija” u firme.

Prema predviđanju MMF-a, fiskalni deficiti u većini zemalja će se lagano smanjiti u 2021. godini, zbog isteka ili ukidanja programa podrške vezanih za pandemiju, opadanja broja zahtjeva za naknadama za nezaposlenost i oporavka budžetskih prihoda s ponovnim otvaranjem firmi.

Prosječan budžetski deficit u razvijenim zemljama dostigao je 11,7 posto BDP-a prošle godine, čime se taj udio učetvorostručio sa nivoa od 2,9 posto 2019. godine, a u tekućoj godini bi se trebao spustiti na 10,4 procenta, prognozira MMF.

Javni dug će dostići rekord

Lagano će opasti i deficiti u ekonomijama u usponu na 7,7 posto BDP-a ove godine, a u privredama s niskim prihodima na 4,9 procenata.

U izvještaju se predviđa da će prosječan javni dug zemalja širom svijeta dostići rekordnih 99 posto BDP-a u 2021. godini, u odnosu na 97 procenata prošle godine, te da će se na tom nivou stabilizirati.

U razvijenim ekonomijama, prema projekcijama MMF-a, dug će se ove godine popeti na rekordnih 122,5 posto BDP-a, sa lanjskog nivoa od 120,1 posto.

MMF se založio za ciljanu podršku siromašnim domaćinstvima, manjinskim grupama, ženama i radnicima na slabo plaćenim poslovima u neformalnim sektorima mnogih ekonomija, kao i malim firmama.

Također je poručio da će neke napredne zemlje s visokim nivoom duga možda morati početi obnavljati fiskalne rezerve kako bi se pripremile za buduće šokove.

Izvor: Agencije