Turska zabranila korištenje kriptovaluta

Centralna banka je donijela odluku o zabrani upotrebe kriptovaluta i kripto imovine za kupovinu robe i usluga od 30. aprila.

Inflacija je u prošlom mjesecu iznosila 16 posto (EPA)
Inflacija je u prošlom mjesecu iznosila 16 posto (EPA)

Centralna banka Turske je donijela odluku o zabrani upotrebe kriptovaluta i kripto imovine za kupovinu robe i usluga, navodeći kao razlog potencijalno “nepopravljivu“ štetu i značajne rizike od takvih transakcija, a ova mjera je “ohladila” cijene bitkoina na globalnim tržištima.

U uredbi objavljenoj u petak u turskom Službenom glasniku, Centralna banka je navela da se kriptovalute i druga digitalna sredstva ne mogu koristiti direktno ili indirektno kao instrument plaćanja.

Odluka stupa na snagu 30. aprila, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters

Rastuće kripto tržište u Turskoj dobilo je zamajac posljednjih mjeseci jer su se domaći investitori pridružili globalnoj bitkoin zajednici u nastojanju da se zaštite od deprecijacije lire i inflacije, koja je prošlog mjeseca dostigla 16 posto.

Nakon odluke bitkoin oslabio

Nakon objave ove odluke, bitkoin je oslabio za skoro 3,0 posto, na 61.490 dolara, na trgovanju u 7:54 sati po srednjoevropskom vremenu.

U saopćenju Centralne banke se ističe da se sigurnosni rizici, između ostalog, odnose na “nepostojanje bilo kakvih regulatornih i kontrolnih mehanizama, kao i centralnog regulatornog tijela”.

“Pružatelji usluga platnog prometa neće moći razvijati poslovne modele na način da se kripto imovina koristi direktno ili indirektno za izvršenje plaćanja i izdavanje elektronskog novca“, piše u odluci.

Obim kripto trgovine u Turskoj dostigao je 218 milijardi lira (27 milijardi dolara) u periodu od početka februara do 24. marta ove godine, naspram nešto više od sedam milijardi lira (725 miliona eura) u istom periodu godinu dana ranije.

Izvor: Agencije

Povezane

Realna ekonomija širom svijeta trpi posljedice pandemije, međutim takozvana alternativna ekonomija ponovno raste. Baš kao u svim krizama proteklih godina, investitori traže način da izvrše preraspodjelu rizika. I dok ulaganje u zlato tradicionalno predstavlja sigurnu investiciju, sve je više onih koji rizikuju ulažući u kriptovalute.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO