Turska lira snažno pala prema dolaru

Turska lira je pala na rekordno nizak nivo prema dolaru nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio guvernera centralne banke.

Zabrinutost da će dešavanja s turskom lirom izazvati poremećaje na drugim finansijskim tržištima odrazila se na jačanje američkog dolara, valute koju investitori smatraju sigurnim utočištem (EPA)

Turska lira je pala u ponedjeljak na rekordno nizak nivo prema dolaru nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom vikenda iznenadio investitore smjenom guvernera centralne banke Nacija Agbala i imenovanjem na tu funkciju Sahapa Kavcioglua, kritičara visokih kamatnih stopa.

Na valutnim berzama u Aziji, lira se trgovala u ponedjeljak ujutro po kursu od 8,10 lira za dolar, što je pad od 11 procenata u odnosu na nivo na zatvaranju u petak. U jednom trenutku tokom trgovanja je bila u padu za 14,9 posto, na 8,4850 lira za dolar, približivši se historijskom minimumu od 8,5800, izvještava Reuters, a prenosi Tanjug.

Zabrinutost da će dešavanja s turskom lirom izazvati poremećaje na drugim finansijskim tržištima odrazila se na jačanje američkog dolara, valute koju investitori smatraju sigurnim utočištem.

Kretanje na berzi

Japanski jen je zabilježio rast prema euru, australskom i novozelandskom dolaru uslijed spekulacija da će pojedinačni japanski investitori koji su nedavno kupovali liru po višem kursu biti prinuđeni da smanje gubitke i zatvore svoje pozicije.

Dolar je registrirao neznatno kretanje prema jenu i trgovao se na nivou od 108,89 jena, a istovremeno je ojačao prema britanskoj funti na 1,3833 dolara.

Euro se blago spustio prema američkoj valuti na 1,1885 dolara.

Pad apetita za rizikom izvršio je pritisak na australijski dolar, koji je pao na 0,7725 američkih dolara. Novozelandski dolar je također blago oslabio na 0,7153 američkih dolara.

Izvor: Agencije