Prepolovljena dobit Saudi Aramca u godini pandemije

Najveća državna kompanija Saudijske Arabije zabilježila je pad dobiti od 44 posto, na 49 milijardi dolara.

Izazovna godina za saudijskog naftnog giganta (EPA)
Izazovna godina za saudijskog naftnog giganta (EPA)

Saudijski naftni gigant Aramco objavio je u godišnjem izvještaju o poslovanju za 2020. da je zabilježio pad dobiti od 44 posto, na 49 milijardi dolara, u odnosu na profit od 88,19 milijardi dolara prethodne godine.

Najveća državna kompanija Saudijske Arabije je istovremeno saopćila da je zadržala iznos za isplatu dividendi na nepromijenjenom nivou od 75 milijardi dolara.

Glavni izvršni direktor Aramca Amin Nasser opisao je posljednjih 12 mjeseci kao jednu od “najizazovnijih godina” u novijoj historiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Jedna od najizazovnijih godina

Iz kompanije su pad profitabilnosti pripisali nižim cijenama sirove nafte i smanjenom obimu prodaje, kao i slabijim maržama u sektoru prerade i proizvodnji petrohemijskih proizvoda.

Prošlogodišnji pad dobiti je nešto veći od očekivanja analitičara, koji su predviđali da će iznositi 48,1 milijardu dolara, ali uprkos tome predstavlja najbolji rezultat u poređenju s bilo kojom javnom kompanijom na globalnom nivou.

“U jednoj od najizazovnijih godina u novijoj historiji, Aramco je potvrdio jedinstveni koncept vrijednosti kroz značajnu finansijsku i operativnu agilnost”, naveo je Nasser u saopćenju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO