Amerikanci suočeni sa sve većom inflacijom

Analitičari navode kako je moguće da je inflacija prošlog mjeseca dostigla vrhunac i da će se početi ‘hladiti’, budući da su cijene neznatno usporile rast na mjesečnom nivou.

Najveći dio porasta potrošnje je posljedica većih izdataka za usluge, posebno stambene i komunalne (Reuters)

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su u novembru 5,7 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine, objavila je vladina Kancelarija za ekonomske analize.

To je najviša stopa rasta potrošačkih cijena od jula 1982. godine, izvještava CNN, dodajući da nema nagovještaja da će inflacija usporiti u skorije vrijeme.

Bazna inflacija, iz koje su isključene cijene energije i hrane, takođe je porasla u novembru na 4,7 posto međugodišnje, na najviši nivo od septembra 1983. godine.

Podaci su vjerovatno razočarali sve one koji su se nadali okončanju pretjeranog rasta cijena prije kraja godine, ali je moguće da je inflacija prošlog mjeseca dostigla vrhunac i da će se početi “hladiti”, budući da su cijene u novembru neznatno usporile rast na mjesečnom nivou na 0,6 posto u poređenju sa 0,7 posto u oktobru, prenosi Tanjug.

Porasli i prihodi, ali ne kao cijene

Prihodi građana u SAD-u su takođe porasli prošlog mjeseca, ali ne tako brzo kao cijene. Raspoloživi prihodi domaćinstava su povećani za 0,4 posto u novembru, što odgovara iznosu od 70,4 milijarde dolara.

Potrošnja stanovništva je nadmašila stopu rasta prihoda, pri čemu je povećana za 0,6 posto ili za 104,7 milijardi dolara, podstaknuta prazničnim kupovinama.

Ipak, najveći dio porasta potrošnje je posljedica većih izdataka za usluge, posebno stambene i komunalne.

Stopa lične štednje je opala na 6,9 posto i neznatno je manja u odnosu na prethodni mjesec.

Amerikanci ipak optimistični

Iako visoka inflacija iz ere pandemije utiče na životni standard ljudi, Amerikanci su optimistični u pogledu nastavka oporavka sljedeće godine, prema istraživanju Univerziteta Michiganu o potrošačkom povjerenju.

Indeks raspoloženja američkih potrošača u decembru iznosi 70,6 poena, što je iznad očekivanja ekonomista i više nego u novembru. Ovaj rast je velikim dijelom posljedica većih prihoda domaćinstva sa nižim primanjima, rekao je Richard Kertin, glavni ekonomista za ankete potrošača na Univerzitetu Michigan.

Prema njegovim riječima trećina anketiranih sa najnižim očekivanjima predviđa da će njihovi prihodi porasti sljedeće godine za 2,8 posto, dok su u decembru 2020. očekivali povećanje od 1,8 posto. Najviši nivo takvih očekivanja, od 2,9 posto, zabilježen je 1999. godine, podsjetio je Kertin.

Izvor: Agencije