Svjetska banka odobrila Afganistanu ‘odmrzavanje’ 280 miliona dolara

Donatori Povjereničkog fonda za obnovu Afganistana, kojim upravlja Svjetska banka, prvo moraju odobriti transfer prije nego što novac dođe u Svjetski program za hranu i UNICEF.

Ekonomska situacija u Afganistanu se pogoršala nakon dolaska talibana na vlast i povlačenja američkih snaga krajem augusta (EPA)

Svjetska banka je odobrila prebacivanje 280 miliona dolara iz “zamrznutog” fonda Afganistana dvjema humanitarnim agencijama, kako bi se toj zemlji pomoglo da se izbori sa posrnulom ekonomijom nakon dolaska talibana na vlast i povlačenja američkih snaga krajem augusta, javlja Reuters.

Donatori Povjereničkog fonda za obnovu Afganistana (ARTF), kojim upravlja Svjetska banka, prvo moraju odobriti transfer prije nego što novac dođe u Svjetski program za hranu i UNICEF, prenio je Tanjug.

Konačna odluka u petak

Donatori, kojih ima 31, trebali bi u petak da se sastanu na tu temu, potvrdila su novinarima dva anonimna izvora upoznata s ovim pitanjem.

Odbor Svjetske banke održao je neformalan sastanak u utorak kako bi razgovarao o transferu do 500 miliona dolara, od ukupno 1,5 milijardi dolara, koliko ima u agencijama ARTF-a za humanitarnu pomoć.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada