Nigerija uvela digitalnu valutu

Uvodeći eNairu, Nigerija je postala prva zemlja u Africi koja je pokrenula digitalnu valutu, pridružujući se time Kini i još nekolicini drugih zemalja.

Najveća afrička ekonomija nastoji iskoristiti rastuću popularnost virtuelnog novca i kriptovaluta (Centralna banka Nigerije)

Nigerija je postala prva afrička država koja je uvela digitalnu valutu i dala joj ime eNaira, prenosi Tanjug.

Digitalnu valutu u najvećoj afričkoj ekonomiji koja nastoji iskoristiti rastuću popularnost virtuelnog novca i kriptovaluta u upotrebu je simbolično uveo predsjednik Muhammadu Buhari.

Uvodeći eNairu, Nigerija je postala prva zemlja u Africi koja je pokrenula digitalnu valutu, pridružujući se time Kini i još nekolicini drugih zemalja koje koriste ili čije centralne banke pripremaju regulativu za uvođenje digitalne valute, prenosi portal France24.

“Postali smo prva zemlja u Africi i jedna od prvih u svijetu koja je uvela digitalnu valutu za naše građane”, rekao je Buhari.

Nigerija bilježi procvat interesa za kriptovalute jer ljudi traže način da izbjegnu slabljenje postojeće valute naire i da se izbore sa visokim troškovima života i nezaposlenošću u najmnogoljudnijoj zemlji Afrike.

Digitalne valute za sada u pet država

Digitalne valute iza kojih stoje centralne banke, ili CBDC, kao i kriptovalute zapravo su virtuelni novac. Pri tome su digitalne valute zakonito sredstvo plaćanja koje reguliraju centralne banke, dok su kriptovalute van državne kontrole.

Pet država u svijetu ima digitalne valute, dok je njih još 14, među kojima i Švedska i Južna Koreja, u pilot fazi.

U zapadnoj Africi, Gana također namjerava uskoro pokrenuti svoju digitalnu valutu.

Centralna banka Nigerije je ranije ove godine pokušala kontrolirati upotrebu kriptovaluta, naredivši bankama da zatvore račune koji su bili uključeni u takve transakcije, dodaje francuski portal.

Izvor: Agencije

Povezane

Digitalna valuta bi se razlikovala od “kriptovaluta” kao što je “Bitcoin” jer bi digitalne valute centralne banke bile zakonsko sredstvo plaćanja.

Published On 15 Jul 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO