Nigerija uvela digitalnu valutu

Uvodeći eNairu, Nigerija je postala prva zemlja u Africi koja je pokrenula digitalnu valutu, pridružujući se time Kini i još nekolicini drugih zemalja.

Najveća afrička ekonomija nastoji iskoristiti rastuću popularnost virtuelnog novca i kriptovaluta (Centralna banka Nigerije)

Nigerija je postala prva afrička država koja je uvela digitalnu valutu i dala joj ime eNaira, prenosi Tanjug.

Digitalnu valutu u najvećoj afričkoj ekonomiji koja nastoji iskoristiti rastuću popularnost virtuelnog novca i kriptovaluta u upotrebu je simbolično uveo predsjednik Muhammadu Buhari.

Uvodeći eNairu, Nigerija je postala prva zemlja u Africi koja je pokrenula digitalnu valutu, pridružujući se time Kini i još nekolicini drugih zemalja koje koriste ili čije centralne banke pripremaju regulativu za uvođenje digitalne valute, prenosi portal France24.

“Postali smo prva zemlja u Africi i jedna od prvih u svijetu koja je uvela digitalnu valutu za naše građane”, rekao je Buhari.

Nigerija bilježi procvat interesa za kriptovalute jer ljudi traže način da izbjegnu slabljenje postojeće valute naire i da se izbore sa visokim troškovima života i nezaposlenošću u najmnogoljudnijoj zemlji Afrike.

Digitalne valute za sada u pet država

Digitalne valute iza kojih stoje centralne banke, ili CBDC, kao i kriptovalute zapravo su virtuelni novac. Pri tome su digitalne valute zakonito sredstvo plaćanja koje reguliraju centralne banke, dok su kriptovalute van državne kontrole.

Pet država u svijetu ima digitalne valute, dok je njih još 14, među kojima i Švedska i Južna Koreja, u pilot fazi.

U zapadnoj Africi, Gana također namjerava uskoro pokrenuti svoju digitalnu valutu.

Centralna banka Nigerije je ranije ove godine pokušala kontrolirati upotrebu kriptovaluta, naredivši bankama da zatvore račune koji su bili uključeni u takve transakcije, dodaje francuski portal.

Izvor: Agencije