Putin: Plinska kriza u Evropi utiče i na Rusiju

Moskva nije zainteresirana za beskrajan rast cijena energetskih resursa, uključujući i plin, ali da se to dešava protiv njene volje, tvrdi Putin.

Predsjednik Rusije je naglasio da Moskva radi na brojnim mjerama za neutralisanje negativnih posljedica rasta svjetskih cijena prirodnog plina (EPA)

Ono što se događa na globalnom energetskom tržištu utiče i na našu državu, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima Vlade, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

Prema Putinovim riječima, Moskva nije zainteresirana za beskrajan rast cijena energetskih resursa, uključujući i plin, ali da se to dešava protiv njene volje.

Kako kaže, ruske vlasti su zabrinute zbog mogućih posljedica krize na energetskom tržištu u Evropi.

Mogući mnogi problemi

„Ono što me brine i, kako razumijem, ono što brine Vladu Rusije su moguće posljedice krize na energetskom tržištu, uključujući i mjere za podršku stanovništvu koje su predložile neke od naših kolega u Evropi“, rekao je Putin putem videokonferencije. Dodao je i kako bi te mjere mogle dovesti do mnogih problema u različitim područjima.

Ako dođe do smanjenja potrošnje, a takva situacija na kraju vodi tome, to će uticati i na naše proizvodne kompanije i na Gazprom, objasnio je Putin.

Upozorio je kako su „sve to stvari koje su u velikoj mjeri napravile naše kolege, uključujući i u Evropi, ali da bi i po nas moglo biti određenih posljedica“.

Skok cijena u Evropi

Istovremeno, predsjednik Rusije je naglasio da Moskva radi na brojnim mjerama za neutralisanje negativnih posljedica rasta svjetskih cijena prirodnog plina.

Cijene plina u Evropi naglo su skočile posljednjih mjeseci. Od početka augusta do kraja septembra cijena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je historijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu počeo pad, ali cijene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cijene plina pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta plina, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog plina u Aziji.

Izvor: Agencije