Kriptovaluta Bitcoin oborila rekord

Najveća svjetska kriptovaluta porasla je za više od dva posto, na 65.607,92 dolara.

Bitcoin je najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji (EPA)

Vrijednosti Bitcoina zabilježila je u srijedu rekord svih vremena, premašivši nivo od 65.000 dolara, jer su investitori slavili uspješan start trgovanja futuresima bitkoina na Wall Streetu.

Najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji porasla je za više od dva posto, na 65.607,92 dolara, nadmašivši raniji rekord od 64.899 dolara, koji je postavila sredinom aprila.

Optimistične izjave investicionog veterana i milijardera Paula Tudora Jonesa podigle su tržišno raspoloženje i doprinijele rastu vrijednosti Bitcoina.

‘Draži od zlata’

“Bitcoin će biti odlična zaštita. Kriptovalute će biti odlična zaštita… sasvim je jasno da on [Bitcoin] u ovom trenutku vodi u utakmici sa zlatom… Mislim da će on, također, biti dobra zaštita od inflacije. Trenutno mi je draži od zlata”, rekao je Jones za mrežu CNBC, prenosi Tanjug.

Na Njujorškoj berzi je u utorak krenulo trgovanje Bitcoin futuresima, pri čemu je glavni akter bio fond ProShares Bitcoin Strategy ETF, koji je trgovanje počeo po cijeni od 40 dolara po akciji, pod oznakom BITO, i završio dan s rastom od pet posto.

Izvor: Agencije