Svjetski ekonomski forum održava se online

Politički čelnici velikih ekonomija iduće će sedmice sudjelovati na Svjetskom ekonomskom forumu, prvi put putem interneta, umjesto u švicarskom zimovalištu Davosu.

U petodnevnom događaju, čiji je slogan 'Ključna godina za vraćanje povjerenja', sudjelovat će više od 1.000 korporativnih čelnika (EPA)

Politički čelnici Kine, Japana, Njemačke i drugih velikih ekonomija iduće će sedmice sudjelovati na Svjetskom ekonomskom forumu, prvi put putem interneta, umjesto u švicarskom zimovalištu Davosu, objavili su organizatori događaja.

Osim kineskog predsjednika Xija Jinpinga, japanskog premijera Yoshihidea Suge i njemačke kancelarke Angele Merkel, na susretu će sudjelovati i čelnici poput indijskog premijera Narendre Modija, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphose, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Pandemija korona virusa ove je godine primorala organizatore da se događaj održi putem interneta, a u idući ponedjeljak otvorit će ga generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Portugalac će u govoru naglasiti potrebu multilateralizma u polariziranom svijetu, saopćio je Svjetski ekonomski forum.

Više od 1.000 korporativnih čelnika

Joe Biden, izabrani američki predsjednik, koji će stupiti na vlast u srijedu, planira poništiti neke od unilateralnih odluka svog prethodnika Donalda Trumpa, poput one o napuštanju Pariškog klimatskog sporazuma.

Bivši američki ministar vanjskih poslova John Kerry, koji će sudjelovati na Forumu kao Bidenov izaslanik za klimatska pitanja, obratit će se na tom susretu.

U petodnevnom događaju, čiji je slogan “Ključna godina za vraćanje povjerenja”, sudjelovat će više od 1.000 korporativnih čelnika.

“Za povjerenje je potreban napredak u nošenju sa svim izazovima s kojima smo suočeni”, saopćio je osnivač Foruma Klaus Schwab, navodeći klimatske promjene, društvenu nejednakost i krizu globalne saradnje.

Uz online susret, u maju bi u Singapuru trebao biti održan i fizički sastanak.

Izvor: Agencije