I Danska planira uvesti četverodnevnu radnu sedmicu

Radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja (Arhiva)
Radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja (Arhiva)

Nakon što je finska premijerka Sanna Marin nedavno izjavila da planira skratiti radno vrijeme na četiri dana sedmično i šest sati dnevno, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četverodnevne radne sedmice, prenosi Hina.

Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj željela bi raditi manje sati u sedmici.

Rezultati ankete su pokazali da 16 posto zaposlenih osoba u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena.

Radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja.

Sedam posto želi raditi više

Osobe u dobi za zasnivanje porodice te oni s univerzitetskim obrazovanjem spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za smanjenjem radnog vremena.

“Ljudi žele manje raditi nakon što napune 35 godina, što je dob u kojoj mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu djecu”, rekao je Martin Faris Sawaed Nielsen iz Agencije za statistiku Danske.

Dodao je kako je značajan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54 godina te 55 i 64 godina koje također podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena.

Sedam posto onih koji su bili uključeni u studiju izjavilo je da bi željelo raditi više sati nego što to trenutno rade.

Izvor: Agencije


Povezane

Zbog odliva radno aktivnog stanovništva u bogatije zemlje EU, poslodavci u Hrvatskoj traže nove načine da im radnici budu zadovoljniji i manje opterećeni poslom. Tako se dio njih odlučuje na fleksibilno radno vrijeme ili rad od kuće, dok drugi skraćuju radnu sedmicu na četiri dana, umjesto uobičajenih pet. Ipak, ovaj model ima i dobrih i […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO