Prva neradna nedjelja za crnogorske trgovce

Osiguran je elektronski sistem za izdavanje certifikata i izvoznih dozvola tokom procedure carinjenja robe (Arhiva)
Osiguran je elektronski sistem za izdavanje certifikata i izvoznih dozvola tokom procedure carinjenja robe (Arhiva)

U Crnoj Gori danas je prva neradna nedjelja za zaposlene u sektoru trgovine, javlja agencija Anadolija.

Neradna nedjelja propisana je izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini koje su usvojene 20. juna, a počele da se primjenjuju u ponedjeljak.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Izuzetno od tog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijaliziranim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Također, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, te na štandovima i u kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Kazne i upravne mjere

Specijaliziranim prodavnicama ili kioscima smatraju se prodavnice, odnosno kiosci u kojima se obavlja prodaja pretežno jedne vrste robe.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su pozvali firme da poštuju propisane obaveze kako ne bi došli u situaciju da tržišni inspektori poduzimaju propisane upravne mjere i radnje i izriču novčane kazne.

Propisana kazna za nepoštovanje ove odredbe zakona je od 1.000 do 10.000 eura.

Za nepoštovanje zakonskih obaveze, pored novčanih kazni, propisana je i upravna mjera kojom je definirano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekt ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen.

Pred Ustavnim sudom nalazi se inicijativa za ispitivanje ustavnosti zakonske odredbe o neradnoj nedjelji, koju je podnijela Unija poslodavaca (UPCG).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO