Plenković: Agrokor ima ekonomsku budućnost

Andrej Plenković
Mnogi smatraju da Plenković pokušava od HDZ-a napraviti pravu demokršćansku stranku, no njegovu politiku desnica smatra izdajom HDZ-a i sebe (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da je prihvaćanje nagodbe u Agrokoru od Privremenog vjerovničkog vijeća veliko postignuće i ocijenio da Agrokor ima ekonomsku budućnost, kao i sve kompanije u njegovu sastavu te svi partneri.

Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade Hrvatske na jednoglasno prihvaćanje nagodbe od Privremenog vjerovničkog vijeća, on je ocijenio da je riječ o velikom postignuću i ogromnom uspjehu svih dionika tog procesa i izvanredne uprave, kao i Vlade te svih onih koji su imali hrabrosti u kratkom roku stvoriti odgovarajući zakonski okvir i strukturirani proces, koji je kroz 15 mjeseci omogućio kompaniji da preživi financijski.

“Dakle, da se steknu uvjeti da kreditori daju novu likvidnost i nova sredstva, da njene kompanije funkcioniraju, da su mali dobavljači i poljoprivrednici isplaćeni u cijelosti, da su srednji i veliki dobavljači dobili oko 500 milijuna eura, da su mnogi od njih naplatiti 60, 70 posto, a neki i više od 70 posto starog i graničnog duga, da su sve te kompanije dobile 15 mjeseci da se restrukturiraju i ostanu na nogama i prilagode novim okolnostima”, naveo je Plenković, kako prenosi Hina.

‘Nema nevinih’

Najvažnijim je  u tom procesu ocijenio da Agrokor ima ekonomsku budućnost, kao i sve kompanije u njegovu sastavu, svi partneri.

“Mislim da smo s te strane postigli uspjeh, čije ćemo efekte tek s jednim vremenskim odmakom moći ispravno valorizirati”, istaknuo je premijer, dodavši da je to postignuto, unatoč brojnim pokušajima destabilizacije cijelog procesa, kao i političke destabilizacije Vlade.

“Mi smo ustrajali, pokazali smo državništvo, političku odgovornost, ozbiljnost i siguran sam da velika većina hrvatske javnosti jasno može raditi distinkciju od politikanata i ozbiljne politike”, ističe Plenković.

Dodao je da se iz ovoga slučaja moraju izvući pouke, koji je na vidjelo izvukao mnoge stvari koje nisu dobre u poslovanju u Hrvatskoj, mnoge prakse koje su nedopustive i štetne.

“Zato transformacijski učinak ovoga procesa na hrvatsko gospodarstvo, na poslovnu praksu u Hrvatskoj mora biti snažan, mora otkloniti sve ono što nije bilo dobro, mora ojačati nadzorne i regulatorne mehanizme svih nadležnih institucija u ovoj priči”, naveo je Plenković, poručivši da u ovoj pričini “nema nevinih” te da svi moraju ojačati pozornost i budnost da se slične situacije ne događaju.

Zahvala i Martini Dalić

Istaknuo je i da je uspjeh ovog procesa pokazao “umješnost da riješimo problem”.

“Pokazali smo da naši strani partneri, bilo da je riječ o financijskim međunarodnim institucijama, bilo da je riječ o međunarodnim organizacijama koje prate što radimo, steknu povjerenje u sposobnost hrvatske države da se suoči s ovim problemom”, kazao je Plenković.

Istaknuo je da je provedeno jedno od najvećih restrukturiranja u Europi, i to u relativno kratkom roku, bez kolapsa za domaći ekonomski i financijski sustav i bez prelijevanje negativnih ekonomskih posljedica na ekonomije u susjedstvu.

Plenković je zahvalio izvanrednoj upravi, svim dionicima procesa i svim ministrima koji su bili uključeni, kao i Martini Dalić, koja je dala ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade upravo zbog slučaja Agrokor i tzv. afere Borg, na njihovom doprinosu.

Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto. 

Ročište 4. jula

Trgovački sud u srijedu je objavio tekst nagodbe, u kojem se među ostalim nalazi i odredba da ruske banke Sberbank i VTB ne mogu ni pojedinačno, ali ni zajedno dosegnuti udio od 50 posto ili više udjela u Agrokoru, a razlog su sankcije koje za ruske kompanije ili kompanije pod njihovim dominantnim vlasničkim utjecajem imaju SAD, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sberbank i VTB trebali bi u Agrokoru zajedno imati 46,7 posto vlasništva, a ako se ostvari plan o zamjeni dionica po kojem bi Sberbank dao svojih 18 posto dionica Mercatora.

Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je zakazao ročište za glasovanje vjerovnika o nagodbi Agrokora za srijedu, 4. srpnja, u Košarkaškom centru “Dražen Petrović”.

Izvor: Agencije