MMF pooštrava praćenje korupcije širom svijeta

Lagarde: Sredstva dobijena putem korupcije često se kriju izvan zemlje, i to često u finansijskim sektorima velikih prijestolnica (EPA)
Lagarde: Sredstva dobijena putem korupcije često se kriju izvan zemlje, i to često u finansijskim sektorima velikih prijestolnica (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) preispitat će ulogu naprednih država u korupciji, navodi se u saopćenju ove institucije.

Dodaje se kako će procijeniti ekonomski uticaj slabog upravljanja, te dati političke preporuke, a istovremeno će pooštriti praćenje korupcije u državama kojima daje pozajmice.

U okviru revidiranog sistema upravljanja širom svijeta, MMF će ocijeniti brojne oblasti.

“Prljave ruke”

Neke od tih oblasti su upravljanje budžetom, nadzor finansijskog sektora, kontrole centralnih banaka, tržišna regulativa i vladavina prava, navodi se u saopćenju, prenosi Bloomberg.

„Sredstva dobijena putem korupcije često se kriju izvan zemlje, i to često u finansijskim sektorima velikih prijestolnica“, navela je na svom blogu direktorica MMF-a Christine Lagarde.

„Sasvim je moguće da jedna država ima ‘čiste ruke’ kod kuće, ali ‘prljave ruke’ u inostranstvu.“

Izvor: Agencije


Povezane

Međunarodni monetarni fond zabrinut je zbog mogućnosti globalnog trgovinskog rata. Ovog vikenda u Washingtonu se održava godišnji sastanak MMF-a i Svjetske banke. Na drugoj strani, povećava se lista carinskih tarifa koje su jedna drugoj uveli Kina i Sjedinjene Američke Države.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO