Kina: Internetski div za 24 sata imao 30,8 milijardi dolara prometa

Najtraženiji su bili elektronički uređaji, a izdvajali su se mobilni telefoni (EPA)
Najtraženiji su bili elektronički uređaji, a izdvajali su se mobilni telefoni (EPA)

Kineski div internetske kupovine Alibaba Group u nedjelju, na Dan samaca, koji se tradicionalno obilježava 11. novembra, za 24 sata ostvario je promet veći od 30,8 milijardi dolara, javlja CNBC, prenosi Anadolija.

Dan samaca u Kini je najveći svjetski događaj kada je u pitanju online kupovina, a najveći konkurent mu je američki Crni petak.

Kompanija je u prvih 85 sekundi ove godine ostvarila promet od rekordnih milijardu dolara.

Prednjačili mobilni telefoni

U Kini je 2009. godine, kada se prvi put na online portalima za trgovinu u sklopu holdinga Alibaba obilježio 11. novembar, ostvarena online trgovina od samo osam miliona dolara.

Praznik „Dan samaca“ izmislili su kineski studenti 90-tih godina prošlog stoljeća.

Slijedeći trend prethodnih godina i ove godine najviše je kupljeno elektroničkih uređaja, među kojima prednjače pametni telefoni.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH jasno se vidi da ova država na račun Albanije ostvaruje suficit u trgovini, ali je ukupna trgovina na simboličnom nivou.

11 Nov 2018

Novi serijal marketinških poruka podsjetit će gledaoce na krucijalnu važnost paste za zube ili planetarno potcijenjeni problem nadutosti.

09 Nov 2018

Na tradicionalnom godišnjem okupljanju vodećih hrvatskih ekonomista u Opatiji upozoreno je na zaostajanje zemlje, koja je po većini ekonomskih kriterija na začelju Evropske unije. Od predsjednice države do guvernera Narodne banke, svi su istakli da je propušteno mnogo prilika i da je naredna godina možda posljednja šansa da se provedu strukturne reforme kako bi država […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO