Rusija predstavila mjere za smanjivanje zavisnosti od dolara

Godišnja inflacija u Rusiji, koja je u augustu iznosila 3,4 posto, prošlog mjeseca je pala na 3,1 posto (Arhiva)

Rusko Ministarstvo finansija namjerava preduzeti odlučujuće mjere kako bi transakcije državnih kompanija bile provođene u rubljama, izjavio je načelnik tog resora i vicepremijer Rusije Anton Siluanov.

Osim toga, Rusija će preduzeti mjere kako bi stimulirale transakcije u nacionalnoj valuti i time istisnula američki dolar.

On je ocijenio da će te mjere biti pokrenute naredne godine, dok će za partnere biti predviđene i poreske olakšice.

“Evropski partneri su već počeli razmatrati pitanje izuzimanja dolara kada je riječ o transakcijama s Rusijom. Čini mi se da će to biti svojevrsni izlaz kada je riječ o mjerama koje preduzima SAD prema firmama i finansijskim institucijama koje i dalje funkcioniraju u dolarima”, dodao je Siluanov.

Godišnja inflacija 3,1 posto

Također je rekao da te mjere ni na koji način se neće odraziti na bankovne račune građana Rusije, odnosno da niko ne namjerava isključiti dolar iz opticaja, prenose ruski mediji.

Godišnja inflacija u Rusiji, koja je u augustu iznosila 3,4 posto, prošlog mjeseca je pala na 3,1 posto, javlja Anadolija.

Prema najnovijim podacima ruskog Federalnog instituta za statistiku (Rosstat), godišnja inflacija je u septembru smanjena na 3,1 posto.

Isti izvor je naveo da su prošli mjesec potrošačke cijene porasle za 2,5 posto na godišnjem nivou.

Inflacija u Rusiji je 2015. godine iznosila 12,9 posto, a 2017. godine 2,5 posto.

Izvor: Agencije