Federacija BiH zadužit će se 3,2 milijarde eura

Samo ove godine Federacija BiH na vanjskom tržištu zadužit će se 511 miliona eura (Al Jazeera)
Samo ove godine Federacija BiH na vanjskom tržištu zadužit će se 511 miliona eura (Al Jazeera)

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine usvojila je u četvrtak Strategiju upravljanja dugom Federacije za razdoblje od 2017. do 2019. godine, čiji su ciljevi osiguranje sredstava za financiranje Vladinih potreba, kao što su servisiranje obveza postojećeg duga i financiranje razvojnih projekata, uz prihvatljive troškove i rizike u srednjem i dugom roku te razvoj domaćeg tržišta vrijednosnih papira.

Ukupan iznos duga, razmatranog u Strategiji, iznosi 6,3 milijarde KM (3,2 milijarde eura) ili 31,5 posto bruto domaćeg proizvoda Federacije.

Taj se iznos sastoji od vanjskog duga Federacije u iznosu 2,7 milijarde eura ili 83,77 posto ukupnog iznosa duga, te od unutarnjeg u iznosu pola milijarde eura.

U 2017. zaduženje 511 miliona eura

Srednjoročna strategija upravljanja dugom Vlade Federacije obuhvaća iznos duga kojim upravlja federalna vlada, a koji je odobrio Parlament Federacije.

Taj iznos čine ukupni vanjski dug Federacije, uključujući i onaj dio vanjskog duga koji je ugovoren radi prosljeđivanja krajnjim korisnicima (financijskim institucijama, javnim kompanijama, kantonima, gradovima i općinama) i ukupan unutarnji dug federalne vlade.

Strategija je pripremljena na bazi postojećeg iznosa duga Federacije, Programa javnih investicija Federacije za razdoblje 2017-2019. godina te Dokumenta okvirnog proračuna Federacije za isto razdoblje.

Radi jednoobraznosti na razini Bosne i Hercegovine, pretpostavke troškova i cijena za razdoblje koje pokriva Strategija urađene su u suradnji s državnim Ministarstvom financija i trezora, Ministarstvom financija bh. entiteta Republika Srpska i Direkcijom za financije Brčko Distrikta.

Prihvaćen je i plan zaduživanja Federacije za 2017. godinu.

Finansije od MMF-a i Svjetske banke

Na osnovu potreba identificiranih kroz proračun Federacije za ovu godinu i Programa javnih investicija Federacije za razdoblje 2017-2019. godina, sredstva koja bi trebalo angažirati na vanjskom tržištu iznose 1,1 milijardu KM (511 milijuna eura).

Namjera je realizirati osiguranje financiranja proračuna Federacije u iznosu 282,6 milijuna KM (145 milijuna eura) kod Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Za realizaciju kapitalnih projekata u iznosu 823,3 milijuna KM (421 milijun eura) sredstva će biti osigurana od više međunarodnih financijskih institucija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO