Federacija BiH zadužit će se 3,2 milijarde eura

Samo ove godine Federacija BiH na vanjskom tržištu zadužit će se 511 miliona eura (Al Jazeera)

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine usvojila je u četvrtak Strategiju upravljanja dugom Federacije za razdoblje od 2017. do 2019. godine, čiji su ciljevi osiguranje sredstava za financiranje Vladinih potreba, kao što su servisiranje obveza postojećeg duga i financiranje razvojnih projekata, uz prihvatljive troškove i rizike u srednjem i dugom roku te razvoj domaćeg tržišta vrijednosnih papira.

Ukupan iznos duga, razmatranog u Strategiji, iznosi 6,3 milijarde KM (3,2 milijarde eura) ili 31,5 posto bruto domaćeg proizvoda Federacije.

Taj se iznos sastoji od vanjskog duga Federacije u iznosu 2,7 milijarde eura ili 83,77 posto ukupnog iznosa duga, te od unutarnjeg u iznosu pola milijarde eura.

U 2017. zaduženje 511 miliona eura

Srednjoročna strategija upravljanja dugom Vlade Federacije obuhvaća iznos duga kojim upravlja federalna vlada, a koji je odobrio Parlament Federacije.

Taj iznos čine ukupni vanjski dug Federacije, uključujući i onaj dio vanjskog duga koji je ugovoren radi prosljeđivanja krajnjim korisnicima (financijskim institucijama, javnim kompanijama, kantonima, gradovima i općinama) i ukupan unutarnji dug federalne vlade.

Strategija je pripremljena na bazi postojećeg iznosa duga Federacije, Programa javnih investicija Federacije za razdoblje 2017-2019. godina te Dokumenta okvirnog proračuna Federacije za isto razdoblje.

Radi jednoobraznosti na razini Bosne i Hercegovine, pretpostavke troškova i cijena za razdoblje koje pokriva Strategija urađene su u suradnji s državnim Ministarstvom financija i trezora, Ministarstvom financija bh. entiteta Republika Srpska i Direkcijom za financije Brčko Distrikta.

Prihvaćen je i plan zaduživanja Federacije za 2017. godinu.

Finansije od MMF-a i Svjetske banke

Na osnovu potreba identificiranih kroz proračun Federacije za ovu godinu i Programa javnih investicija Federacije za razdoblje 2017-2019. godina, sredstva koja bi trebalo angažirati na vanjskom tržištu iznose 1,1 milijardu KM (511 milijuna eura).

Namjera je realizirati osiguranje financiranja proračuna Federacije u iznosu 282,6 milijuna KM (145 milijuna eura) kod Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Za realizaciju kapitalnih projekata u iznosu 823,3 milijuna KM (421 milijun eura) sredstva će biti osigurana od više međunarodnih financijskih institucija.

Izvor: Agencije