Šarović Rusima: Ukinite zabranu izvoza voća i povrća

Šarović je zatražio da se odmah ukinu mjere zabrane izvoza voća, povrća i drugih proizvoda biljnog porijekla (Anadolija)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio je pismo direktoru Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergeju Aleksejeviču Dankvertu, kojim ga je obavijestio da su u BIH preduzete mjere za usavršavanje sistema fitosanitarne zaštite i kontrole tokom proizvodnje i pripreme roba namjenjenih za izvoz u Rusku Federaciju.

Šarović je dao garancije da će se proizvodi iz BiH izvoziti u Rusku Federaciju u skladu sa standardima ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Izvoz voća i povrća

On je zatražio da se odmah ukinu mjere zabrane izvoza voća, povrća i drugih proizvoda biljnog porijekla iz BiH u Rusku Federaciju koje su uvedene 4. augusta, jer je BiH ispunila uslove Rusije.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine ranije je izjavio da su problem izvoza u Rusku Federaciju napravili pojedinci koji su time oštetili bh. privredu, a naročito poljoprivredno-prehrambene proizvođače.

“Zloupotreba se napravila od pojedinih trgovačkih lanaca koji su uvezli robu i prepakirali je i izvozili na ta tržišta kao robu domaćeg porijekla, što je neoprostivo i ovim putem pozivam nadležne inspekcijske organe da ustanove koji su to i da se to sankcionira. Jer ne smije cijela država Bosna i Hercegovina trpjeti zbog par pojedinaca”, rekao je Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije