Panamski kanal kontra Dosjea Panama

Stoljeće nakon što je zauvijek promijenio svjetsku trgovinu, Panamski kanal ponovno je spreman preuzeti jednu od glavnih uloga na tržištu. Projekt proširenja kanala trajao je devet godina i koštao više od pet milijarda dolara. Reporterka Al Jazeere Teresa Bo je istražila koliki je značaj tog projekta.

Jedan je od finansijskih i komercijalnih centara Južne i Sjeverne Amerike… A vlasti kažu da su Panama i njen kanal, jedna od najvažnijih trgovačkih ruta svijeta, spremni za više.

“Ovo je veoma uzbudljiv trenutak. Dugo smo ga čekali. Konačno, nakon skoro deset godina, spremni smo otvoriti prošireni kanal. Ovo je nova prilika za svjetsku ekonomiju i trgovinu”, kaže Javier Carillo iz uprave Panamskog kanala.

Panamski kanal povezuje Tihi i Atlantski okean. Kad je otvoren, prije više od 100 godina, znatno je skratio dužinu putovanja svijetom. Sada će biti otvorena treća traka, koja će omogućiti prolazak većih brodova i udvostručiti količinu tereta koji će prolaziti kroz kanal.

Narušena reputacija

Proširenje kanala ključno je za finansijsku budućnost ove zemlje. Svaki brod koji prolazi kroz njega plaća naknadu na osnovu težine i količine tereta koji prevozi. Trenutno profit koji donosi iznosi dvije milijarde dolara godišnje. Vlasti se raduju proširenju kanala, zato što se nadaju da će taj iznos udvostručiti.

Ekonomija Paname zasnovana je na dolaru i na uslužnom sektoru, uključujući i upravljanje kanalom, logistiku, bankarstvo i turizam. Ali, skandal Dosje Panama narušio je reputaciju ove centralnoameričke države. Ekonomisti kažu kako će proširenje kanala pomoći da se ta kontroverza zaboravi.

“Činjenica da se Panama našla na svakoj naslovnici. Sada je prilika da pokažemo kolike napore ulažemo da to ostavimo iza sebe, prilika da pokažemo kako Panama ima mnogo marljivih ljudi. Vlada se trenutno trudi regulirati finansijski sektor”, kaže ekonomista Roberto Carrillo.

Ali, na ribljoj tržnici u Panama Cityiju mnogi sumnjaju da će imati koristi od proširenja kanala.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera