Nastavljen rast prodaje novih vozila u Kini

Automobilske kompanije su prošlog mjeseca prodale u Kini 2,5 miliona automobila (EPA)

Prodaja automobila u Kini porasla je u januaru za osam posto na godišnjem nivou, uoči proslave nacionalnog praznika Lunarne nove godine, saopćila je Kineska asocijacija proizvođača automobila.

Automobilske kompanije su prošlog mjeseca prodale u Kini 2,5 miliona automobila, što je za 7,7 posto više nego u istom periodu lani, navodi se u saopćenju CAAM-a, prenosi AFP.

Prodaja automobila u Kini tradicionalno se poveća u januaru, uoči Lunarne nove godine, koja je najvažniji praznik u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Kina je najveće svjetsko tržište automobila, ali je njihova prodaja prošle godine rasla po najsporijoj stopi u posljednje tri godine, jer se ekonomija te zemlje suočila s poteškoćama.

Prodor američkih vozila

Bruto domaći proizvod Kine je u 2015. registrirao najnižu stopu rasta od 1990. godine, a prodaja automobila je porasla za pet posto na 24,6 miliona.

Prodaja stranih brendova značajno je porasla u januaru, pa je tako američki General Motors prodao više od 420.000 vozila, za 7,3 posto više nego u januaru 2014. godine.

Druga američka kompanija Ford povećala je prodaju za 36 posto na rekordnih 130.832 automobila, navodi AFP.

Sportsko-terenskih vozila prodato je 784.900, što je skok za čak 60,5 posto, dok je broj osnovnih putničkih vozila 1,1 milion, što predstavlja pad od devet posto.

Izvor: Agencije