Moneyval skinuo BiH s liste problematičnih

Prije dva mjeseca BiH je stavljena među 11 država čije 'jurisdikcije imaju strateške nedostatke' (Ilustracija)
Prije dva mjeseca BiH je stavljena među 11 država čije 'jurisdikcije imaju strateške nedostatke' (Ilustracija)

Bosna i Hercegovina skinuta je s popisa država koje imaju nedostatke u pravnom okviru u vezi s financiranjem terorizma, odlučeno je na sjednici Odbora eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) koja se održava u Strasbourgu.

Razmatran je napredak država pod jurisdikcijom Moneyvala, a koje su identificirane da imaju nedostatke u pravnom okviru vezanom za FATF preporuke koje se odnose na financiranje terorizma i ciljanih mjera u vezi s njim.

Moneyval je upoznat sa činjenicom da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo Odluku o provedbi Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda te da je takva odluka objavljena i već u primjeni.

Tom odlukom definiran je postupak za primjenu financijskih restriktivnih mjera iz UN-ove rezolucije, a na prijedlog nacionalnih nadležnih tijela ili zahtjeva druge države.

Borba duga šest godina

“Uzimajući u obzir postignuti napredak, Moneyval je usvojio zaključak kojim se Bosna i Hercegovinu skida s popisa država s nedostacima u pravnom okviru”, navedeno je u odluci te rečeno kako će napredak Bosne i Hercegovine i dalje biti praćen.

Moneyval od kraja 2010. godine izražava zabrinutost nedostacima koje ima BiH u vezi sa sprečavanjem pranja novca i financiranjem borbe protiv terorizma.

Godinu kasnije Vijeće Ministara BiH usvojilo je Akcijski plan za otklanjanje utvrđenih nedostataka, a koji se odnose prije svega na harmonizaciju kaznenih zakona u vezi s financiranjem terorizma.

Prije dva mjeseca BiH je stavljena u skupinu država, njih ukupno 11, čije “jurisdikcije imaju strateške nedostatke”. BiH je na tom popisu bila jedina europska država.

Izvor: Agencije


Povezane

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine usvojio je izmjene Krivičnog zakona, odbijena rezolucija o Sutorini.

13 May 2015

Prema izvještaju Evropskog udruženja banaka, BiH nije ispunila standarde za kontrolu finansijskih tokova.

26 Nov 2016
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO