Fitch smanjio izglede Hrvatske na negativne

Analitičari Fitcha procjenjuju da je opći dug države premašio 60 posto BDP-a na kraju 2013. godine (EPA)

Agencija Fitch Ratings smanjila je izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, ali je potvrdila dosadašnji dugoročni rejting BB+ na stranu valutu i BBB- na domaću valutu.

“Fiskalni rezultati Hrvatske dodatno su se pogoršali od rujna prošle godine, kada je Fitch snizio dugoročni kreditni rejting na BB+. Dugotrajna recesija i dalje će utjecati na izglede za fiskalnu konsolidaciju i održivost javnog duga, a Vlada je pokazala znatno manji apetit za čvršća proračunska ograničenja od nekih drugih zemalja središnje i istočne Europe, otvorivši prazninu u vjerodostojnosti politike“, navodi Fitch u današnjem obrazloženju.

Proračun za 2014. godinu, koji je Sabor prihvatio u studenome prošle godine, potvrdio je dodatno fiskalno slabljenje u 2013., kada je deficit opće države povećan s ciljanih 3,8 na 5,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), i predvidio malu fiskalnu konsolidaciju prije 2015.

Analitičari Fitcha procjenjuju da je opći dug države premašio 60 posto BDP-a na kraju 2013. godine i bez djelomično provedenog predfinanciranja obveza za 2014. Također, smatraju kako neće prestati rasti sve do 2016. godine. U skladu s time, potrebe za financiranjem proračuna i dalje će ostati visoke, iznad 18 posto BDP-a u ovoj i idućoj godini, smatraju.

U Fitchu imaju na umu da bi formalni uzlazak Hrvatske u Proceduru prekomjernog deficita (EDP) 28. siječnja mogao osigurati čvršći politički oslonac za fiskalnu konsolidaciju i unijeti više realnosti u službene makroekonomske projekcije.

Međutim, napominju i da kolebljiva politika u 2013. implicira da je Hrvatska suočena s mnogo oštrijom fiskalnom konsolidacijom u razdoblju od 2014. do 2016., s obzirom na to da sada do 2016. godine mora postići cilj iz EDP-a o svođenju proračunskog deficita na 2,9 posto BDP-a.

Fitch skeptičan u vezi sa smanjenjem rashoda

Vlada je počela raditi na mjerama koje je potrebno poduzeti na prihodnoj i rashodnoj strani proračuna kako bi ispunila ciljeve iz EDP-a, a rebalans proračuna trebao bi biti poslan u saborsku proceduru krajem veljače. Jačanje prihoda uključuje prijenos dijela sredstava iz drugog u prvi stup mirovinskog osiguranja i zadržavanje dobiti državnih poduzeća, navodi Fitch.

Smanjenja rashoda za otprilike 1,1 posto BDP-a mnogo su slabije specificirana, dodaje ta agencija.

U Fitchu su skeptični kada je riječ o sposobnosti države da provede smanjenja rashoda ove veličine, posebno uoči izbora u 2015. godini te s obzirom na procjene tek skromnog smanjivanja deficita opće države na pet posto BDP-a u 2014. godini.

„Prethodne proračunske projekcije potkopao je neutemeljeni optimizam u vezi sa gospodarskim oporavkom, a to baca sumnju na koherentnost i vjerodostojnost politike, što se ogleda i u ranoj reviziji proračuna za 2014. i gospodarskih očekivanja“, ističu u Fitchu.

Realni rast BDP-a kroz duže vremensko razdoblje značajno je ispod onog skupine zemalja s rejtingom BBB i BB: hrvatsko je gospodarstvo u recesiji od 2009., ukupno se smanjivši za 12 posto, dok je stopa nezaposlenosti gotovo 18 posto, što daleko premašuje izvedbu sličnih država, napominju u Fitchu.

Izvor: Agencije