Zbog nasilja trpi izvoz sudanske nafte

Nafta je glavni izvor prihoda, ali i života za Sudance. No, s nasiljem sve se nalazi pod znakom pitanja.

Prenos nafte već je smanjen za petinu. Sudanci strahuju da će, ako se rat nastavi, njihova krhka ekonomija biti potpuno uništena.

Poslovati u Khartoumu sve je teže. Zbog inflacije, cijene uvoznih proizvoda su skočile, a i sve je manje građana koji si to mogu priuštiti.

Teško se živi. Od 1988. godine Sudan se nalazi pod sankcijama SAD-a. Vladu optužuju za teški nemar, posebno od proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana.

Tako je izgubljeno 75 posto proizvodnje nafte, jer se na južnoj strani nalaze najveća polja. Zatim je došla i finansijska kriza. U 2011. godini ekonomski rast pao je sa sedam na 1,3 posto.

Ovise o nafti i vodi

Novo nasilje remeti prenos nafte do Crvenog mora namijenjene izvozu. Očekuje se pad prihoda od 12 posto.

“Količina nafte koja se prenosi naftovodom iznosi oko 250.000 barela dnevno. To je sada smanjeno na oko 200.000 barela. Bez dogovora vlasti i postizanja primirja situacija će biti vrlo klimava”, kaže ekonomski analitičar Ezzeddin Ibrahim.

Zbog pada dobiti od nafte, u pitanje je došla i stabilnost budžeta.

“Nafta i voda dva su resursa o kojima ovise i ekonomija i životi Sudanaca. A u ovom trenutku obje tekućine u velikoj su opasnosti”, javlja iz Khartouma reporter Al Jazeere Mohamed Vall.

Etiopija gradi branu na Nilu koja će zaustaviti dotok oko 80 milijardi kubnih metara vode koje su od životne važnosti za Sudan i Egipat. Samim time poljoprivreda, koja Sudancima život znači, bit će ozbiljno ugrožena.

Izvor: Al Jazeera