Boeing isporučio rekordan broj aviona

Boeing je kupcima prošle godine isporučio 65 aviona tipa 787 Dreamliner i to uprkos problemima koji su taj avion pratili početkom godine (Reuters)

Američka kompanija Boeing isporučila je prošle godine rekordnih 648 aviona, što bi joj drugu godinu zaredom trebalo osigurati prednost u duelu s evropskim rivalom Airbusom.

S druge strane, firma, prema izvorima iz sektora, zaostaje za Airbusom po broju narudžbi, prenijele su agencije Reuters i AP.

Airbus je naveo da je 2013. godine isporučio skoro 600 transportnih aviona, a, prema BBC-u, ukupno bi trebalo biti blizu 620 aviona.

Boeing je kupcima prošle godine isporučio 65 aviona tipa 787 Dreamliner i to uprkos problemima koje su taj avion pratili početkom godine, prenosi Tanjug.

Problemi s pregrijavanjem Dreamlinera

Letovi Dreamlinera, kao i isporuka novih aviona, bili su od polovine januara četiri mjeseca zaustavljeni zbog problema s pregrijevanjem akumulatora.

Boeing je isporuku mogao obnoviti tek u maju, ali je u posljednjem tromjesečju korisnicima dostavio 25 letjelica.

Pored 787 Dreamlinera, kompanija je kupcima isporučila još 440 aviona tipa 737 i 98 letjelica tipa 777.

U pogledu novih narudžbina, dva izvora iz tog sektora navode da je pobjednik Airbus i to kako po ukupnim, tako i po neto narudžbinama.

Ukupne narudžbine Boeinga dostigle su za prošlu godinu 1.531 avion, što je novi rekord, od toga neto 1.355.

Airbus je, prema izvorima koji nisu željeli biti imenovani, po oba pokazatelja nadmašio američkog konkurenta.

Airbus bi svoje rezultate za prošlu godinu trebao objaviti 13. januara.

Izvor: Agencije