Evropljani pesimisti po pitanju zapošljavanja

U Grčkoj, 98 posto ispitanika je perspektive za zapošljavanje ocijenilo kao loše (AFP)

Većina ljudi širom svijeta je šanse za zapošljavanje u svojim lokalnim sredinama ocijenila kao sumorne, a Evropljani prednjače po pesimizmu u vezi sa pronalaženjem posla, pokazuju rezultati istraživanja koje je provela američka kompanija Gallup.

Prema rezultatima istraživanja, 57 posto ispitanika smatra da je prošla godina predstavljala loš trenutak za zapošljavanje, što je nepromijenjena cifra u odnosu na 2011, iako se globalno mišljenje prema perspektivama za zapošljavanje poboljšalo od 2009, vrhunca globalne krize.

U recesijom pogođenoj Evropi, 75 posto ispitanika je reklo da je prošla godina bila loš trenutak za nalaženje posla.

Veliki zaokret u SAD-u

Zemlje eurozone prednjače na listi po pesimizmu, pa su Grčka, Italija i Španija ocijenjene kao najgora mjesta za nalaženje posla, prema mišljenju građana tih zemalja.

U Grčkoj, čija je ekonomija potonula za 20 posto u periodu između 2007. i 2012. godine, 98 posto ispitanika je perspektive za zapošljavanje ocijenilo kao loše.

U Španiji, gde je nezaposlenost iznad 27 posto, 94 posto ispitanika je reklo da je prošla godina bila loša za pronalaženje posla.

Sa druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama je došlo do velikog zaokreta, pa se 40 posto ispitanika izjasnilo da je dobar trenutak za zapošljavanje, a 54 je reklo suprotno.

Međutim, po optimizmu u vezi sa zapošljavanjem prednjače zemlje u usponu, pa je tako 73 posto ispitanika iz Saudijske Arabije i Tajlanda poručilo da je dobar trenutak za zapošljavanje.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Mali predah za Španiju. Posljednji podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u ovoj zemlji počela padati. Ali 57 posto mladih još uvijek je bez posla. Napredak u ekonomskim reformama primjetio je i MMF, ali ta institucija je naglasila da fokus sada treba biti upravo nezaposlenost.

Published On 19 Jun 2013

Problem nezaposlenosti među mladima u Evropi dostigao je takve razmjere da će predstojeći summit EU u junu biti posvećen upravo toj temi. U Grčkoj je 53,2 odsto nezaposlenih, slijede Španija i Italija. Sada i Slovenija ruši neslavne rekorde. Iz Ljubljane izvještava Mirjana Hrga.   

Published On 01 Jun 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO