Kineska kompanija pravi kanal kroz Nikaragvu

Kineska kompanija HKND dobila je dozvolu za gradnju kanala kroz Nikaragvu, vrijednog više milijardi dolara. Kada se završi, ovaj kanal spojit će Atlantski okean sa Tihim i tako postati direktna konkurencija Panamskom kanalu.

Zarada od prolaza brodova mogla bi biti prekretnica za ovu siromašnu latino-američku državu.

Skupština Nikaragve je prijedlog usvojila većinom – 61 glas za, 25 protiv projekta. Kineska kompanija dobila je zeleno svjetlo za gradnju kanala između dva okeana, te prateću infrastrukturu.

Očekuje se da će to lokalnu ekonomiju podići na noge, no, protivnici projekta tvrde da daje previše moći i kontrole strancima.

„Moćnim Kinezima se daje pravo na gradnju vodenog kanala, suhog kanala, naftovoda, dvije luke, aerodroma i dvije trgovačke bescarinske zone i svega što dodatno bude potrebno u bilo kojem dijelu zemlje. Ukratko data im je kompletna država“, kazao je Eduardo Montealegre, član opozicione Liberalne Partije.

Članovi vladajuće stranke odbacuju takve brige.

„Umjesto ekonomskog rasta od tri do četiri posto, želimo imati rast od 10 do 15 posto. Upravo se takav ekonomski napredak želi onemogućiti za Nikaragvu, a on bi nam osigurao nultu stopu nezaposlenosti“, navodi Edwin Castro iz Sandinista Nacionalnog Liberalnog Fronta.

Milijarde dolara prihoda

Predsjednik Daniel Ortega pokušava ubrzati projekat za kojeg tvrdi da će državi donijeti milijarde dolara.

Ovo nije prva ovakva inicijativa, priča o kanalu koji će spajati dva okeana u Nikaragvi traje već cijelo stoljeće. Ali, nijedan prijašnji projekt nije stigao ni blizu faze realizacije.

Od 1914. godine, Panamski kanal je bio jedina kratica brodovima koji su prelazili iz jednog okeana u drugi. Godišnje kroz njega prođe blizu 14.000 plovila – veliki kolač čiji dio hoće i Nikaragva.

HKND Grupa iz Hong Konga sada ima 50-godišnju koncesiju na planiranje, izgradnju i upravljanje novim kanalom. Trenutno se razmatraju rute kojim će kanal ići, a sve one uključuju i Veliko jezero Nikaragva.

Ukoliko ubrzo odrede rutu, predsjednik Ortega tvrdi da bi radovi mogli početi 2015. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije