JP Morgan plaća 13 milijardi dolara kazne

Američka banka JP Morgan Chase pristala je u nagodbi s američkim regulatorima platiti rekordnih 13 milijardi dolara kazne zbog obmanjivanja investitora za vrijeme krize na tržištu nekretnina

To je najviša globa koju su američki regulatori ikada odredili nekoj korporaciji. Banka je priznala da je obmanjivala javnost, ali je naglasila da nije prekršila američke zakone, prenosi Hina.

Blizu četiri milijarde dolara bit će isplaćeno vlasnicima nekretnina koji su oštećeni takvom praksom JP Morgana.

Dodatnih sedam milijardi dolara bit će isplaćeno u sklopu nagodbi sa saveznim i s vlastima pojedinih saveznih država u slučajevima povezanim s hipotekarnim vrijednosnicama koje je banka prodavala.

‘Uzrok urušavanja tržišta hipotekarnih kredita’

Dio te svote bit će isplaćen ulagačima koji su zbog toga pretrpjeli gubitke. Preostale dvije milijarde dolara bit će isplaćene saveznim vlastima na ime kazne.

“Ponašanje koje je otkriveno u ovoj istrazi bilo je jedan od uzroka urušavanja tržišta hipotekarnih kredita”, naveo je državni tužitelj Eric Holder u priopćenju.

Aktualnom nagodbom okončana je istraga u domeni građanskog prava, a Ministarstvo pravosuđa nastavlja kriminalnu istragu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO