Evropski problemi zbog američke krize

Evropska finansijska tržišta i dalje su pod kočnicom zbog finansijske blokade budžeta Sjedinjenih Američkih Država. Naime, političari u Washingtonu još nisu postigli dogovor o podizanju limita zaduživanja, a vremena je sve manje.

Sat otkucava, bankrot je sve bliži, a ostala su još tri dana da američki Kongres podigne granicu zaduživanja.

Cijenu neizvjesnosti plaćaju i evropska tržišta kapitala. Potencijalni bankrot SAD-a nad svojim dugovima je toliko nezamisliv, da su trgovci na londonskom tržištu kapitala u ponedjeljak bili u fazi poricanja.

„Mislim da je problem toliko velik da ga tržišta jednostavno ne mogu prevazići. Posljedice bankrota SAD-a bile bi toliko katastrofalne za globalni finansijski sistem da je takva pomisao gotovo nemoguća. Zato se takvu opciju jednostavno ne isplati uzimati u obzir“, kaže Michael Ingram, tržišni strateg agencije BGC.

U međuvremenu, u fokusu njemačkih trgovaca bile su negativni podaci o izvoz Kine, ali i dužnička kriza u SAD-u.

Kineski izvoz doživio je neočekivan pad u septembru uslijed pada globalne potražnje. U isto vrijeme, Kinezi su povećali uvoz.

Blagi pad DAX-a

Frankfurtski indeks DAX u ponedjeljak je bio u blagom padu, ali crvena boja mogla bi zasjati još jače, ukoliko američki Kongres ne postigne dogovor do 17. oktobra, smatra Artur Brunner iz ICF Kursmakler AG-a.

„Ako se ne postigne dogovor, mislim da će do kraja mjeseca doći do potpunog globalnog kolapsa, budući da će rejting američkih obveznica biti umanjen na nivo selektivnog bankrota“, navodi Brunner.

Potencijalni bankrot i nedjeljne demonstracije u Washingtonu bacili su sjenu na nedavno objavljene podatke o znakovima da Sjedinjene Američke Države i neke evropske ekonomije izlaze iz dugog perioda ekonomskih poteškoća.

Potencijalni bankrot bio je i glavna tema na godišnjoj konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda i sestrinske kreditne organizacije Svjetske banke, čiji su glavni zvaničnici vršili pritisak na američke političare da riješe političke nesuglasice.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Čelnici Svjetske banke i MMF-a upozoravaju američke političare da bi nepostizanje dogovora moglo dovesti do katastrofe.

Published On 13 Oct 2013

Barack Obama se sastao s republikancima kako bi razgovarao o dogovoru kojim bi se privremeno podigla granica američkog duga. No, nije postignut dogovor, a američka vlada neće moći vraćati dugove od sljedećeg četvrtka.

Published On 11 Oct 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO