Isabelle Huppert na čelu žirija ovogodišnje Mostre

‘Uz Venecijanski filmski festival veže me duga i prekrasna historija. Čast je postati povlaštena gledateljica’, rekla je slavna glumica.

Isabelle Huppert je za uloge u filmovima 'Une affaire de femmes' (1988) i 'La Ceremonie' (1995) dva puta nagrađena u Veneciji (Claudio Onorati / ANSA via EPA/EFE)

Francuska glumica Isabelle Huppert predsjedat će žirijem koji će dodijeliti prestižnu nagradu Zlatni lav za najbolji film na ovogodišnjem 81. Venecijanskom filmskom festivalu koji se održava od 28. augusta do 7. septembra, objavio je Organizacijski odbor Mostre.

„Uz Venecijanski filmski festival veže me duga i prekrasna historija. Čast je postati povlaštena gledateljica“, rekla je slavna glumica, već nagrađena dvjema nagradama za najbolju žensku ulogu na Venecijanskom festivalu.

Uz Zlatnog lava, žiri će dodijeliti i Srebrnog lava, Veliku nagradu žirija, Srebrnog lava za najbolje filmsko ostvarenje i nagrade za najbolju mušku i žensku interpretaciju te nagradu za najbolji scenarij, javlja AFP.

Višestruko nagrađivana glumica

Omiljena glumica francuskog redatelja Claudea Chabrola, Huppert je godine 1978. osvojila nagradu za najbolju glumicu u Cannesu za ulogu u njegovu filmu Violette Nozière.

Zahvaljujući ulogama u dvama Chabrolovim filmovima, Une affaire de femmes (1988) i La Ceremonie (1995), dva puta je nagrađena i u Veneciji.

U Francuskoj je dvaput osvojila nagradu César za najbolju glumicu, za ulogu u spomenutom filmu La Ceremonie, te u ostvarenju Elle Paula Verhoevena iz 2017. godine, koji joj je donio i Zlatni globus za najbolju glumicu u dramskom filmu te nominaciju za Oscara za najbolju glumicu, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije